UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Клімкіна відреагували на чергове продовження арешту Грибу

Київ зазначив, що Кремль систематично порушує права незаконно утримуваних в РФ українців.

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти рішення Жовтневого районного суду російського міста Краснодар, який продовжив до 4 березня 2018 року утримання під вартою незаконно утримується в РФ громадянину України Павлу Грибу.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням Жовтневого районного суду р. Краснодар від 15.12.2017 року продовжити до 04.03.2018 року термін утримання під вартою незаконно затриманого в Білорусі і переміщеного в Російську Федерацію громадянина України Павла Гриба", - йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС додали, що безпідставне утримання Гриба під вартою, ігнорування російською стороною його прав, зокрема на отримання необхідної медичної допомоги, зустрічі з батьками і спілкування рідною мовою під час зустрічі з консулом "є переконливим свідченням систематичних порушень російською стороною прав утримуються в пенітенціарних установах громадян України і відсутність правосуддя в Російській Федерації".

Нагадаємо, 24 серпня на території Білорусі викрали 19-річного громадянина України Павла Гриба. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Про зникнення сина заявив відставний офіцер Державної прикордонної служби України, військовий капелан Ігор Гриб.

7 вересня стало відомо про те, що зниклий у Білорусі українець Павло Гриб знаходиться в СІЗО російського міста Краснодар за звинуваченням у тероризмі. Суд заарештував його до 17 жовтня. Пізніше Жовтневий районний суд Краснодара продовжив його до 4 січня 2018 року. Грибу інкримінують організацію теракту в школі в Сочі.

При цьому, незважаючи на численні звернення Києва, російська влада не пускає українських лікарів до Гриба. Зниклий хлопець має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

15 грудня Краснодарський районний суд РФ на три місяці продовжив запобіжний захід у вигляді арешту українцю Павлу Грибу.