UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві згорів один із корпусів Національного аграрного університету

Пожежі було присвоєно вищу категорія складності, в її гасінні взяли участь 22 підрозділи пожежників. За свідченнями очевидців, вогонь від корпусу було видно у радіусі кількох кілометрів, у тому числі, з боку проспекту Науки та проспекту 40-річчя Жовтня.

27 жовтня у Києві повністю згоріла будівля третього корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування, розташована на вул. Героїв Оборони, 15 у Голосіївському районі.

Один із двох охоронців, які працювали у той день, розповів, що почув невеликий вибух, після чого вибіг на вулицю і почав самостійно гасити пожежу за допомогою гідранта. Через 10 хвилин приїхали пожежники.

Пожежа почалася на четвертому поверсі близько 17:00. Перш ніж пожежники встигли приступити до гасіння, вогонь зміг поширитися на інші поверхи, перекинувся на дах будівлі і охопив весь корпус, який є адміністративним. Кілька охоронців, що знаходилися у будівлі, встигли вискочити назовні. Імовірно, осередок загоряння знаходився у районі актової зали, де також розташовано приміщення, в яких зберігались архіви навчального закладу. На верхньому поверсі будівлі також було розташовано кілька аудиторій, актова зала, конференцзала і ще кілька зал.

Пожежі було присвоєно вищу категорія складності, в її гасінні взяли участь 22 підрозділи пожежників. За свідченнями очевидців, вогонь від корпусу було видно у радіусі кількох кілометрів, у тому числі, з боку проспекту Науки та проспекту 40-річчя Жовтня.

Примітно, що напередодні пожежі у будівлі проходив великий ремонт - університет готувався до урочистостей з нагоди 115-річчя. Окрім того, через два тижні в університеті мала відбутися міжнародна конференція. Університет проходить американську атестацію, щоб в майбутньому його дипломи визнавали у США. Тому у навчальному закладі припускають, що хтось навмисне хоче зірвати зустріч експертів зі світовими іменами. Проректор із наукової роботи Максим Мельничук вважає, що відкидати таку версію не можна.

Дуже швидко стало зрозуміло, що рятувальники не здатні впоратися з вогнем (за однією з версій, пожежники не могли відразу ефективно приступити до гасіння пожежі через гідранти, що були недостаттньо потужними). В результаті будівля серйозно постраждала: обрушилися перекриття, імовірно, згорів кабінет ректора. Жертв та постраждалих немає.

Станом на 21:00 пожежники повідомили про локалізацію загоряння, однак можна стверджувати, що корпус згорів практично вщент. Міліція вже розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу ("умисне знищення майна шляхом підпалу"; передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 10 років). "Втім, підпал - це поки що попередня версія. За даним фактом буде проводитися перевірка", - повідомила начальник прес-служби столичного ГУ МВС Ольга Білик.

У натовпі біля палаючого корпусу обговорювали дві версії підпалу. Одні говорили, що ректор університету Дмитро Мельничук, нібито, під слідством і таким чином знищує докази. За даними джерел у правоохоронних органах, проти Мельничука було відкрито вісім проваджень. А нещодавно їх було об'єднано в одну справу. Але сам ректор це заперечує: "На мене написав вісім заяв колишній співробітник вишу. Однак буквально у п'ятницю я отримав папір, що справи проти мене закрито".

Ще одна версія: хтось давно поклав око на землі ВНЗ - їх багато як у Києві, так і під Києвом, і навіть у Криму. Неофіційно співробітники вишу говорили, що хтось дуже хоче на території Голосіївського лісу побудувати котеджі, а також прибрати до рук кримську землю. Однак Мельничук коментувати ці чутки не став: "Нехай розбираються правоохоронні органи". !zn

Читайте також:

Пожежа на Шулявці у Києві: у 25-поверховому житловому будинку вигоріло 18 поверхів

У передмісті Києва після стрибка напруги в будинках почалися пожежі, згоріла техніка