UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві перейменують Московську площу та Московський міст

Замість радянських назв в столиці з'являться вулиці Назарія Яремчука, Андрея Шептицького, Сергія Параджанова та наймолодшого киянина – Героя АТО.

Комісія Київради з питань найменувань на черговому засіданні розглянула пропозиції щодо перейменування ще 84 вулиць столиці, назви яких пов'язані з комуністичним тоталітарним режимом.

Як повідомляє прес-служба КМДА, комісія підтримала перейменування 16 вулиць столиці, а також Московської площі на Деміївську та Московського мосту на честь видатного українського інженера Георгія Фукса.

Зокрема, було підтримано перейменування:

- вулиці Онуфрія Трутенка у Голосіївському районі на вулицю першого ректора Київського університету Михайла Максимовича;

- частини вулиці Леніна (від вулиці Світлої до повороту) у Дарницькому районі на вулицю видатного українця Назарія Яремчука;

- вулиці Фрунзе у Деснянському районі на вулицю Сім'ї Ханенків;

- вулиці Дубового Івана у Дніпровському районі на вулицю Георгія Тороповського, наймолодшого киянина – Героя АТО;

- вулиці Луначарського у Дніпровському районі на вулицю митрополита Андрея Шептицького;

- вулиці Гамарника в Оболонському районі на вулицю Квітки Цісик;

- вулиці Ластовського у Печерському районі на вулицю Степана Ковніра, видатного каменяра, одного з творців Києво-Печерської лаври;

- вулиці Уборевича у Святошинському районі на вулицю Академіка Єфремова;

- вулиці Червонопартизанської у Солом'янському районі на вулицю Братів Зерових;

- вулиці Шаумяна у Шевченківському районі на вулицю Сергія Параджанова.

Крім того, члени комісії підтримали перейменування вулиці Серафимовича у Дніпровському районі на вулицю Івана Миколайчука.

Найближчим часом на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації розпочнеться громадське обговорення цих перейменувань.

3 вересня депутати Київської міської ради прийняли рішення про перейменування вулиць, площ та проспектів. Зокрема, вулицю Артема перейменували на Січових Стрільців, Щорса - на Євгена Коновальця, площу Дзержинського - на Либідську площу.

Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" набрав чинності 21 травня.

Читайте також: У Дніпропетровську почалося голосування з приводу перейменування міста

На початку червня Український інститут національної пам'яті надав КМДА перелік топонімічних об'єктів м. Києва які підлягають першочерговому перейменуванню. Загалом перелік містить 122 вулиці столиці.