UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві фасад магазину на Грушевського "відмили" від графіті часів Майдану

Керівник магазину відхрестився від знищення графіті та послався на комунальні служби, які час від часу прибирають зі стін будівель "типовий стріт-арт".

У Києві з фасаду магазину меблів по вулиці Грушевського, 4 зникли патріотичні графіті часів Революції гідності, повідомила головний редактор "Незалежного бюро новин" Тетяна Висоцька.

"Товстосуми-власники магазину "Емпоріум" на початку вулиці Грушевського тихенько знищили революційні патріотичні графіті, які протрималися на стінах будинку майже 3,5 роки. Вже не бояться. Вже думають, що можна", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Вона також вимагала відновити пам'ятку новітньої історії України.

"Хоч сучасна влада вже зрадила всі ідеали Майдану, залишилися люди, для яких ці ідеали досі є цінними. Тому вимагаю поновити графіті як пам'ятку Революції Гідності!", - додала вона.

На запитання Висоцької про те, хто є власником магазину, відгукнувся редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко.

"Знайомтеся. Це Ігор Доценко, керівник (імовірно, також власник) люкс-магазину Emporium на Грушевського, 4", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Сам Доценко також прокоментував інформацію, розміщену у соціальній мережі.

"Панове, заспокойтесь, випийте чогось смачного, та подумайте тверезо! Жоден з вас взагалі не знає прізвище художника, чим він займається! Не треба підносити трафаретне мистецтво до розмірів витворів! Це типовий стріт-арт, який час від часу видаляють комунальні служби", - написав він.

Ймовірний власник також запропонував усім бажаючим купити копію патріотичних графіті.

"Для бажаючих придбати революційний трафаретний "живопис", заходите на будь-який лубочний ринок, там є всі варіанти Лесі, Вані та Тараса будь-якого розміру та форми, до того ж того самого автора", - додав Доценко.

Користувачі Facebook не погодились з ним, наголошуючи на тому, що знищені саме історичні оригінали.

"Цей персонаж нині взявся довести киянам, що Революція - то був лише дрібний епізодик, а її символи нічого не важать, якщо вони заважають продавати люкс-меблі. Тепер пан Ігор (за підтримки колективу магазину) активно "бикує" в фб, доводячи, що це знищення - цілком нормальний крок, бо знамениті зображення вже відтворені і можна подивитися на них на Андріївському або ще десь. Запитання про те, чи розуміє він, що стерто оригінали(!), які мають історичну цінність, пан Ігор ігнорує", - написав Сергій Сидоренко.

9 лютого Київська міська рада дала дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності. Відповідно до рішення, передбачається розробка проекту землеустрою для Музею Революції гідності на алеї Героїв Небесної сотні, 3 орієнтовною площею 1,23 га. На відповідній земельній ділянці планується будівництво, експлуатація та обслуговування меморіально-музейного комплексу.

21 лютого Рада прийняла закон, який повинен вирішити питання з виділенням земельної ділянки Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної сотні – музею Революції гідності. Згідно йому, з комунальної власності в користування музею передадуть ділянку на алеї Героїв Небесної сотні 3-5.