UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Київраді пояснили, чому введення в експлуатацію "будинку-монстра" наразі неможливе

Видача забудовнику "Пателі-Лізинг" сертифікату готовності будинку до експлуатації є кримінальним порушенням, вважають у Київраді  

Введення в експлуатацію 12-поверхового так званого "будинку-монстра" на вулиці Нижній Вал у Києві наразі неможливе, попри рішення Касаційного адміністративного суду, заявив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

"Для введення в експлуатацію відсутній базовий компонент: станом на сьогодні забудовник не має у власності чи користуванні земельної ділянки. Відтак, видача сертифікату готовності до експлуатації може кваліфікуватись як перевищення службових повноважень тими особами, які здійснять це, що є кримінальним правопорушення", – пояснив Бондаренко.

Він підкреслив, що міська влада продовжує відстоювати позицію киян у судових спорах стосовно "будинку-монстру".

"Наша позиція незмінна – поверховість цього одоробла має бути приведена до первинних показників", – наголосив чиновник.

Нагадаємо, у 2012 році компанія "Пателі-Лізинг" отримала дозвіл на будівництво  8-поверхового будинку на вул. Нижній Вал, 27-29. Однак замість восьми поверхів побудували 12, що порушує містобудівні норми в цій частині міста. Через надмірну висотність порівняно з сусідніми будівлями споруду почали назвати "будинок-монстр на Подолі".

У 2014 році Київрада подала позов в суд з вимогою зобов’язати забудовника знести зайві поверхи. 

У 2019 році Госпсуд Києва зобов’язав "Пателі-Лізинг" знести чотири поверхи. 

У жовтні 2020 року Північний апеляційний госпсуд це рішення скасував і закрив провадження. Але ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції. 

У листопаді 2020 року Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію видати "Пателі-Лізинг" сертифікат щодо готовності будинку до експлуатації.

8 червня 2021 року Північний апеляційний господарський суд скасував заборону на введення в експлуатацію будинку.

Про те, чому українські міста забудовуються хаотично і неякісно, забезпечуючи надприбутки забудовникам і маржу корумпованим чиновникам, читайте в інтерв’ю міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова "Потрібна система, коли забудовник не продасть квартиру без гарантій".