UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві зловили групу, що зробила десятки нападів на іноземців

Зловмисників вдалося затримати «на гарячому»

Столичні правоохоронці, в результаті масштабної спецоперації, знешкодили злочинну групу, учасники якої скоювали десятки розбійних нападів на іноземців на території Києва. Про це повідомила прес-служба прокуратури Києва.

За словами керівника Київської міської прокуратури Олега Кіпера, група, діючи на території трьох розважальних закладів в центрі Києва, нападала на іноземців і силою відбирала гроші і цінності. За попередньою інформацією, мова йде про майже 150 нападів на іноземних громадян з початку 2020 року.

Іноземці, які відпочивали в розважальних закладах, отримували рахунки на оплату їх замовлень в 5-10 разів вище їх реального розміру.

«Коли іноземці відмовлялися оплачувати завищені рахунки, їх запрошували в кімнату адміністратора для з'ясування обставин. Там, застосовуючи фізичне насильство та психологічний тиск, їх змушували оплачувати рахунки, а в разі відмови — силою відбирали кошти, мобільні телефони та інші цінності », — йдеться в повідомленні.

Зловмисників вдалося затримати «на гарячому» завдяки спільній спецоперації Печерської окружної прокуратури, столичної поліції і Департаменту міграційної поліції.

Згідно з повідомленням прокуратури, в даний час 10 членам групи повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187 КК України (грабіж і розбій). У тому числі повідомлено про підозру працівнику патрульної поліції, який «підробляв» водієм в схемі.

За словами начальника департаменту міграційної поліції Нацполіціі України Сергія Пантелєєва, в ході спецоперації було затримано організатора групи — уродженця РФ, громадянина Ізраїлю, який знаходиться в розшуку Інтерполу за фінансові махінації, а також громадянів України та Азербайджану. Крім того, Пантелєєв додав, що зловмисникам допомагали окремі громадянки України, які запрошували іноземців саме в ці заклади.

«Оскільки більшість іноземців, які постраждали від цих злочинів, в даний час знаходяться за межами України, слідство відпрацьовує механізм надання їм процесуального статусу потерпілого із залученням дипломатичних органів», — пояснюють у прокуратурі столиці.

Читайте також: Поліція накрила підпільну друкарню в Хмельницькій області: друкували від дипломів до COVID-сертифікатів

Нагадаємо, що в Івано-Франківській області поліція знешкодила організоване злочинне угрупування, яке спеціалізувалося на вимаганні. За даними слідства, члени ОЗГ залякували потерпілих, погрожували їм вбивством, відбирали гроші та змушували платити регулярну «данину».