UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві затримали школяра, який на замовлення росіян підпалював автівки ЗСУ

Гроші від ворога він так і не отримав.

Неповнолітньому фігуранту загрожує до 12 років позбавлення волі.

Неповнолітньому фігуранту загрожує до 12 років позбавлення волі.

Служба безпеки України повідомила про затримання у столиці 16-річного юнака, який на замовлення росіян підпалював автівки ЗСУ. На школяра росіяни вийшли, коли той шукав "швидких грошей" в інтернеті, йдеться у повідомленні правоохоронців.

Зазначається, що юнак спочатку поширював містом листівки антиукраїнського характеру. Після чого йому дали інше завдання: підпалювати автівки військовослужбовців та фільмувати процес на камеру в обмін на гроші. При цьому він не обовʼязково мав підпалювати саме автівки ЗСУ, для виконання ворожого завдання підходив будь-який транспортний засіб, схожий на військовий. Спочатку юнак фотографував автівки та "погоджував" їх з росіянами, після чого підпалював.

СБУ підкреслює, що відео необхідно росіянам для поширення дезінформації, мовляв, в Україні діє проросійське підпілля, яке з ідеологічних причин знищує авто військових. 

Читайте також: Вербують підлітків: на Харківщині зафіксували 40 випадків підпалу військових авто на замовлення росіян

У разі успішного виконання завдання неповнолітній киянин мав отримати гроші на криптогаманець. Проте обіцяної суми від росіян він так і не отримав, правоохоронці його затримали та повідомили про підозру за статтями про теракт, вчинений за попередньою змовою групою осіб та перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період (ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 114-1 КК України).

"Не зважаючи на юний вік фігуранта, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна", — повідомили в СБУ.

Також правоохоронці зазначили, що встановили особу росіянина, який завербував школяра. Йому повідомили про підозру у втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність (ч. 1 ст. 304 КК України).

Раніше СБУ повідомляла про затримання у Вінниці 17-річного мешканця Одеси, який на завдання ФСБ намагався підпалити будівлю ТЦК. Йому загрожує довічне увʼязнення за державну зраду.