UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві пройшла акція пам'яті журналістки Вікторії Рощиної, яку закатували у російському полоні

Смерть української журналістки - це воєнний злочин Росії

У Києві на Майдані Незалежності пройшла акція вшанування пам'яті української журналістки Вікторії Рощиної, яку закатували у російському полоні

Представник Координаційного штабу повідомив, що вона померла саме тоді, коли вже майже була проведена робота по її обміну.

Читайте також: У Посольстві США відреагували на загибель української журналістки Вікторії Рощиної

Медійна ініціатива за права людини повідомляла, що Росія утримувала Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрога Ростовської області РФ та у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську Запорізької області, де до полонених застосовують тортури,

Журналістка перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що СБУ підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили, повідомляє Радіо Свобода.

Вікторія Рощина – авторка серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Ось один з її репортажів, не підписаний іменем авторки задля її безпеки. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» та «Цензор.нет».

Читайте також: У Міноборони Росії назвали дату загибелі української журналістки Вікторії Рощиної

Після звістки про загибель Вікторії Рощиної медійники України зробили заяву з приводу загибелі української журналістки у російському полоні. Вони звернулися до міжнародної спільноти із закликом до рішучих дій стосовно Росії.

Журналісти вказують, що до російського полону, у якому Вікторія провела понад рік, вона була фізично здоровою. Це дає підстави вважати, що її навмисно вбили, або ж вона загинула внаслідок жорстокого поводження та насильства у полоні.

У своїй заяві медійники закликають українських та міжнародних журналістів до висвітлення та розслідування обставин смерті Вікторії, а також розповісти світу про українських журналістів, які наразі перебувають в російському полоні. Також міститься звернення до міжнародних інституцій.