UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві презентували школу державного управління імені Сергія Нижного

Проєкт з підготовки професійних держслужбовців розрахований на десять років.

У столиці напередодні презентували Київську школу державного управління ім. Сергія Нижного. Проєкт отримав назву на честь відомого юриста, експерта з конституційного права, засновниками школи є представники Українського інституту майбутнього.

Директор КШДУ Віктор Андрусів і виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко пояснюють ініціативу з відкриття школи державного управління кризою кадрів в Україні і потребою докорінного змінення цієї ситуації.

«За останні два роки ми побачили, що кадри вирішують все. На жаль, саме брак компетентних підготовлених професіоналів став перешкодою на шляху стрімких реформ. Ми побачили, що політичної волі і гучних ідей недостатньо. Потрібні професійні держслужбовці, які можуть втілювати реформи», - зазначив Андрусів.

За словами Вадима Денисенка, проєкт розрахований на поліпшення професійної освіти в країні і діятиме упродовж десяти років.

«У прогнозі на 2021 рік УІМ відзначив як ключову і найголовнішу проблему країни інституційну кризу, а також неспроможність державних органів вирішувати ключові задачі через нестачу професійних кадрів. Саме тому ми відкриваємо школу державного управління на базі УІМ, яка буде готувати фахових кадрів для країни», - зазначив він.

Заступник міністра внутрішніх справ, співзасновник Українського інституту майбутнього Антон Геращенко наголосив, що школа носитиме ім’я Сергія Нижного – людини, яка за життя докладала максимум зусиль для якісних змін у країні, та розуміла важливість професійних, чесних і порядних людей при владі.

«Можу сказати, що КШДУ ім. Сергія Нижного буде допомагати у тому, щоб у нашій країні була професійна влада: починаючи від кожної з 1470 об’єднаних територіальних громад, закінчуючи Верховною Радою та Кабінетом міністрів. Сподіваюсь, що хоча б за 10 років цю задачу вдасться реалізувати», - зазначив Геращенко.

У школі діятимуть шість ключових навчальних програм: спільний навчальний курс «Лідерство в епоху проривів» разом із Сінгапурською школою публічної політики ім. Лі Куан Ю; курс «Вище державне управління»; навчальний курс «Ефективна громада» для представників ОТГ; курси «Політика як професія»; «Помічник народного депутата»; «Перемога на виборах».

«Ми очікуємо, що всього у 2021 році у нас на різних програмах буде навчатись близько 1600 осіб. Ми також плануємо в найближчі роки запустити сертифіковану міжнародну програму MPA (master of public administration) та MBA (master of business administration)», - додав Віктор Андрусів.

На презентації також були присутні: голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, міністр медіа та цифровізації Великої Британії Джон Віттінгдейл, директор Інституту Кенана Метью Рожанські, заступник декана з навчальної роботи Сингапурської школи публічної політики ім. Лі Куан Ю Франческо Манчіні, членкиня наглядової ради УІМ, директорка Програми з питань світової економіки в Інституті Аспену, радниця міністра економічного розвитку і торгівлі й виконавча директорка Українського Дому в Давосі Алекса Чопівськи (США).

«Це чудова ініціатива. Важливо, що громадянське суспільство бере на себе відповідальність там, де держава не справляється. Україна потребує професіоналів і я підтримую вас на цьому шляху», - наголосив Джон Віттінгдейл.

Алекса Чопівськи привітала Україну з новою потужною інституцією та додала, що саме на креативних та вмотивованих людей покладено завдання розвивати країну та рухати її до Європи.

Київська школа державного управління ім. Сергія Нижного є некомерційним проєктом, який фінансується з коштів учасників навчань та українським бізнесом. Всі отримані доходи витрачаються на стипендії та розвиток школи.

Читайте також: Рада підтримала пропозиції Зеленського до закону про конкурси для держслужбовців

Презентацію проведено у 41 день народження Сергія Нижного, який пішов з життя 14 січня 2021 року після тривалої і тяжкої хвороби.

Хто такий Сергій Нижний

Сергій Нижний неодноразово консультував студію «Квартал 95», входив до найближчого оточення чинного президента України Володимира Зеленського. Зокрема, був одним із спонсорів його президентської кампанії.

У 2007 році він балотувався до Верховної Ради за списком «Нашої України - Народної самооборони», однак до парламенту не пройшов. Деякий час був помічником народного депутата від НУНС Миколи Катеринчука.

У 2009-му отримав адвокатську ліцензію, а в 2016-му став одним із засновників юридичної компанії HillMont Partners.

«Сергій Нижний був єдиним в близькому колі новообраного президента Зеленського, хто виступав проти розгону парламенту в 2019-му році. Тому що це не конституційно. Одного цього факту вже достатньо, щоб зрозуміти, наскільки особливим, іншим була ця людина», - згадує головна редакторка «Дзеркала тижня. Україна» Юлія Мостова.

«Сергій не був романтиком від політики. Він був жорстким, компетентним, відповідальним і порядним. Ніколи не вважав себе завершеною всезнаючою досконалістю, завжди готовий був вчитися, осмислювати помилки і тим був сильний. Закон для нього не був фіговим листом, а люди - не були сміттям.

Сергій міг стати і головою ОП, і генеральним прокурором. Але не приймав жодну з пропозицій: знаючи про проблему зі здоров'ям, боявся підвести президента й товариша. Товариша, якому завжди казав правду, а не те, що хотілося почути», - каже вона.