UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві готували провокацію із захопленням Верховної Ради: СБУ затримала групу людей

За даними слідства, групу очолював співзасновник ГО, яка з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями.

© Офіс Генерального прокурора/Телеграм
© Офіс Генерального прокурора/Телеграм
© Офіс Генерального прокурора/Телеграм
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ

Офіс Генерального прокурора та Служба безпеки України заявили про викриття та затримання в Києві групи осіб, які за даними слідства готували провокації у столиці 30 червня та планували усунути чинну владу від діяльності та захопити її у власні руки.

За інформацією правоохоронців, упродовж травня-червня 2024 року вони розповсюджували соцмережами заклики та повідомлення із  дискредитаційною інформацією щодо чинного керівництва держави, закликали захопити владу та змінити конституційний лад.

Зокрема, 30 червня вони начебто планували провести в Києві таке собі «віче», залучивши громадськість, а потім  захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу, а також обрати «тимчасовий уряд». При цьому учасників мітингу  хотіли використати «в темну»,  не розкриваючи їм справжні плани дій.

Читайте також: Стрілянина у Києві: замах здійснили на опозиційного журналіста з Казахстану

Організаторами заходу правоохоронні органи називають керівника громадської спілки, «який вже мав досвід участі у безрезультатних провокаційних заходах». Зазначається, що він винайняв у Києві зал на дві тисячі осіб, та найняв військових та озброєних охоронців приватних структур для реалізації силового захоплення.

Діяв він разом із спільниками з Дніпропетровської та Київської областей. До акції намагались долучити ще одного активіста з Івано-Франківської області, але той відмовився.

В СБУ зазначили, що під час обшуків у провокаторів знайшли та вилучили зброю та боєприпаси, а також арештували мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Наразі затриманим повідомили про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Усіх затриманих заарештовано, слідство триває.