UA / RU
Підтримати ZN.ua

У кіберполіції розповіли, як нейтралізувати хакерську атаку

Користувачам рекомендують встановити патчі з офіційного ресурсу Microsoft.

Користувачам комп'ютерів, які під час хакерської атаки, виявили порушення в їх роботі, необхідно від'єднати пристрій від Інтернету та внутрішньої мережі, повідомив Департамент кіберполіції на своїй сторінці в Facebook.

Повідомляється, що наразі в Департамент надійшло 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів. Кількість подібних повідомлень зростає.

За попередньою інформацією, сталося втручання у функціонування комп'ютерних мереж шляхом поширення шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені уразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB, зазначили в кіберполіції.

У разі виявлення порушень у роботі комп'ютерів, що працюють в комп'ютерних мережах, негайно від'єднати їх від Інтернету та внутрішньої мережі, а з метою запобігання несанкціонованого втручання в роботу рекомендується встановити патчі з офіційного ресурсу компанії Microsoft.

Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином і використовує актуальні бази вірусних сигнатур. При необхідності треба встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення, радять в кіберполіції.

Для зменшення ризику зараження слід уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати і не відкривати додатки в листах, які надіслані з невідомих адрес. У разі отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його змісту - зв'язатися з відправником і підтвердити факт відправки листа.

Крім того, необхідно зробити резервні копії всіх критично важливих даних.

За даними DT.UA, під хакерську атаку потрапили близько 30 банків. Вірус був розісланий близько 16 годин тому, а про масові збої у роботі компаній стали повідомляти близько полудня. DT.UA публікує повний перелік постраждалих в результаті хакерської атаки компаній.

У травні комп'ютерний вірус "WCry"(також відомий як "WannaCry" і "WannaCryptor") атакував у цілому не менше 200 тисяч пристроїв по всьому світу, серед яких комп'ютери лікарень, державних структур та мобільних операторів.