UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Херсонській області СБУ затримала колаборантку, яка працювала у виборчій комісії РФ

Вона вимагала у людей голосувати так, як потрібно було окупантам.

Служба безпеки України затримала заступницю голови виборчої комісії РФ, яка допомагала росіянам провести фейковий референдум у Херсонській області. Про це повідомляє СБУ.

Зазначається, що затримано мешканку села Борозенське Бериславського району. Вона після окупації населеного пункту добровільно почала співпрацювати з російською владою.

Читайте також: Допоміг росіянам втекти від контрнаступу ЗСУ в Херсоні: СБУ спіймала чергового зрадника

“За це російські загарбники призначили її заступником голови виборчої комісії РФ на території громади. Перебуваючи на цій посаді, колаборантка організовувала масово-агітаційні заходи на підтримку фейкового плебісциту щодо приєднання регіону до Росії", – йдеться у повідомленні.

Також жінка готувала списки жителів для їх примусового залучення до голосування, щоб створити видимість максимальної явки громадян. Зловмисниця також вимагала від людей ставити потрібні відмітки у бюлетенях для масштабної фальсифікації підсумків псевдореферендуму.

Після звільнення Херсона колаборантка залишилась на правобережжі регіону, де намагалась бути непомітною.

Читайте також: Зеленський присвоїв нові звання голові СБУ Малюку та його заступнику

Слідчі Служби безпеки повідомили зрадниці про підозру за колабораційну діяльність, вчинену за попередньою змовою групою осіб – ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. За цими статтями підозрюваній загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Наразі затримана перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. 

Як раніше повідомлялося, у кінці минулого року СБУ затримала зрадника, який хотів балотуватися до Верховної Ради України, щоб шпигувати для ФСБ. Агент діяв під оперативним псевдо "Мазепа".