UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові заповнені всі ліжка з підведеним киснем

У Херсоні ситуацію оцінюють як «доволі критичну». А у Хмельницькому міська інфекційна лікарня призупиняла прийом пацієнтів, щоб звільнити ліжка.

В Україні нова хвиля коронавірусу почалася раніше, ніж прогнозували науковці. Захворюваність набирає обертів і за інтенсивністю перевищує показники минулої осені. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, завантаженість ковідних ліжок зараз сягає 50-60%.

Харків

У Харкові в лікарнях закінчилися ліжка для хворих на коронавірус з підведеним потоковим киснем, повідомила директорка департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Олена Головіна.

До нової хвилі епідемії у міських лікарнях підготували 1 540 ліжок, з них 719 – з централізованою подачею кисню.

«На сьогодні 1 540 ліжок, і в стаціонарі перебуває 1 149 пацієнтів. Були випадки, коли стояли «швидкі». Але там питання вирішувалося щодо кисневих точок, реанімаційних ліжок. Вирішувалося питання, куди направити, або в реанімацію, або можна покласти на звичайне ліжко, підключити до концентратора, і хворий зможе дихати», - цитує Головіну МГ«Об'єктив».

За словами чиновниці, такої патовій ситуації, коли хворого не було куди шпиталізувати, у місті поки що не було. Крім того, триває робота з розширення кількості ліжкомісць з підведеним киснем.

Загалом у регіоні 2 830 ліжок з централізованим киснем, з них зайнято 1 880, уточнив директор департаменту охорони здоров'я ХОДА Максим Хаустов. У реанімаціях з 324 ліжок заповнені хворими 257, це близько 79%. На апаратах ШВЛ – 166 пацієнтів.

Переважна більшість пацієнтів не щеплені від COVID-19, серед тих, хто захворів, вакцинованих не більше 5%. Так, на стаціонарі 128 хворих вакциновані двома дозами, що становить близько 3,7% від загальної кількості.

Крім міських, хворих на ковід приймають також лікарні обласного підпорядкування: дві інфекційних, «чорнобильська» лікарня, ОКБ, шпиталь ветеранів війни та відомча лікарня «Укрзалізниці». У резерв для пацієнтів з коронавірусом готуються перевести ще три лікарні.

Хмельницький

У Хмельницькій інфекційній лікарні заповнені 99% ліжок для хворих на коронавірус. Зараз тут лікуються 197 пацієнтів з підозрою і підтвердженим діагнозом, у реанімації - дев'ять хворих (100%). До нової хвилі епідемії у лікарні розгорнули 200 ліжок для таких хворих.

У понеділок, 18 жовтня, лікарня була змушена призупинити прийом ковідних хворих, щоб збільшити кількість місць, розповіла «Суспільному» директорка Оксана Піддубна.

«Напередодні у нас була непроста ситуація з киснем. На заводі, який нам його постачає, сталася поломка. Але нам вдалося вирішити цю ситуацію. Наразі всі пацієнти, які потребують, отримують кисень», - зазначила вона.

Приймати хворих на коронавірус готові Хмельницька міська лікарня, Хмельницька центральна районна лікарня та міський перинатальний центр. У регіоні таких пацієнтів готові приймати 18 лікувальних установ. Вони заповнені на 62,7%. Водночас Кам'янець-Подільська та Полонська ЦРЛ заповнені на 81 і 88% відповідно.

Херсон

У Херсоні ситуація з госпіталізаціями і вільними ліжкомісцями доволі критична, каже в.о. заступника мера Роман Головня. З 15 жовтня регіон перебуває у «червоній зоні» карантину.

«Міські лікарні, які працюють з COVID-19, заповнені майже на 100%. Проводиться шпиталізація до найближчих лікарен, зокрема, в місто Олешки. Також зараз відпрацьовується варіант залучення Білозірської районної лікарні», - наголошує Головня.

Він також акцентував на збільшенні потребу в кисні порівнянні з попередніми хвилями епідемії. Але його дефіциту в міських лікарнях немає, підвезення проводиться щодня, стверджує чиновник.

«Весь медичний персонал працює цілодобово в посиленому режимі. Зараз вирішується питання щодо організації підвозу медичних працівників у лікарні», - додає він.

Дніпро

Реанімація Дніпропетровської обласної клінічної лікарні переповнена важкими пацієнтами.

«COVID-реанімація переповнена в декілька разів. У 6-ліжковому відділенні знаходяться 28 вкрай важких термінальних хворих. Усі однаково дихають через апарати», - зазначає головний лікар лікарні Сергій Риженко.

Реаніматолог Володимир Дубина уточнив: жоден з цих 28 людей не був вакцинований.

«28 осіб у реанімації, з них ні хто не вакцинований. Дніпропетровська область в «червоній зоні». І говорити більше нема чого ... », - додає медик.

Львів

Мер Львова Андрій Садовий наголосив: нині ковідні лікарні міста заповнені більш ніж наполовину. Сьогодні було прийнято рішення посилити карантин.

«Ми вже перейшли позначку 50% завантаженості наших комунальних лікарень. Це дуже серйозні речі. Діти хворіють», - заявив Садовий.

Для хворих на коронавірусів готові 2 200 ліжок з киснем, зараз на стаціонарному лікуванні перебувають 804 пацієнти. У резерв готуються перевести Львівську міську дитячу клінічну лікарню.

Переповнена реанімація Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, де борються за життя 48 пацієнтів.

«18.10.2021 – зараз 48 критичних пацієнтів у ковід-реанімації. Летальність б'є всі рекорди. Ніхто не вакцинований», - пише заввідділенням анестезіології та інтенсивної терапії лікарні Наталія Матолінець.

За словами медикині, в реанімації лікується 40-річна мати трьох дітей, її вже двічі реанімували. Попри вкрай важкий стан пацієнтки, її рідні продовжують виступати проти вакцинації.

Читайте також: У Чернівцях можна брати на певний час додому кисневі концентратори в декількох поліклініках

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що система охорони здоров'я України підготувалася до нової хвилі епідемії, для хворих на ковід готові 80 тисяч ліжкомісць.

Знизити навантаження на лікарні та медиків можна. За даними Міністерства охорони здоров'я, близько 96% хворих на коронавірус у вересні не були вакциновані. Інфекціоністи наголошують: понад 95% пацієнтів, які потрапляють до лікарні з коронавірусом, - нещеплені.

Вакцинація не гарантує захисту від зараження, захворіти може і повністю імунізована особа. Але вона забезпечує більш легке протікання хвороби, істотно знижує ризик госпіталізації і смерті.