UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові спіймали російського шпигуна, який розвідував місця зберігання секретних документів

Також він фіксував місця дислокації військових ЗСУ.

У Харкові затримали російського шпигуна, який готував нові ракетно-бомбові удари по місту. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що основними цілями майбутніх ударів були секретні місця зберігання важливої технічної документації. Таким чином росіяни сподівалися знищити технологічні документи, плани та креслення, які необхідні для відновлення промислових підприємств області.

“Щоб скоригувати повітряну атаку, російська спецслужба завербувала громадянина РФ, який проживає у Харкові та працює в міському відділенні популярного банку. Для отримання координат цілей фігурант “втемну” намагався використати свою знайому – працівницю однієї з місцевих держустанов, яка має доступ до таємної інформації”, – розповіли в СБУ.

Читайте також: На Одещині засудили двох іноземців, які шпигували за штабами ЗСУ

У спецслужбі додали, що під час спілкування у месенджері чоловік намагався дізнатися у знайомої про місця розташування таємних сховищ.

Проте контррозвідка СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі та задокументувала кожен його крок.

Також під час розслідування виявилося, що фігурант також займався розвідуванням пунктів дислокації Сил оборони у Харкові.

Під час об'їзду міста він фіксував локації українських військових на прихований відеореєстратор.

За даними слідства, шпигун співпрацював з представником Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії. Вони підтримували зв'язок через анонімний чат у месенджері.

Слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за фактами шпигунства та поширення інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ, вчиненого в умовах воєнного стану, з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України (ч. 1 ст. 114, ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Суд відправив росіянина під варту без права внесення застави. За цими статтями підозрюваному загрожує 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше СБУ затримало подружжя зрадників, які готували ракетні удари росіян по Харківській та Сумській областях. Основними цілями для ударів були штаби, укріпрайони підрозділів ЗСУ та Держприкордонслужби, а також логістичні бази та склади з озброєнням.