UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові демонтували пам’ятник Пушкіну

На разі його відправили на зберігання.

В Харкові демонтували погруддя російського поета Алєксандра Пушкіна та відправили на зберігання. Долю пам’ятника вирішуватимуть уже після закінчення війни, заявили у Харківській міській раді.

«Погруддя Пушкіна демонтовано і відправлено на відповідальне зберігання. Його подальша доля - чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова - вирішуватимуть харків‘яни після Перемоги України», - йдеться в заяві.

При цьому у Терехова вважають, що пам’ятник має бути збережений, однак розуміють почуття тих харків‘ян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми і поділяють їхнє бажання переосмислити культурне та історичне середовище міста.

В міськраді зазначають, що в майбутньому погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченій українському національно-визвольному руху, адже ще у 1904 році його намагались знести активісти.

Читайте також: Більше без "Пушкінської" та "Карла Маркса": У Києві перейменували ще понад 40 вулиць

Нагадаємо, що в Одесі після тривалого опору міського голови Геннадія Труханова таки було прийнято рішення про демонтаж пам’ятника російської цариці Єкатєріни ІІ. Пам’ятник не знищуватимуть, однак він зникне із публічного простору міста.