UA / RU
Підтримати ZN.ua

У кафе Маріуполя побили прикордонників, які попросили меню українською мовою

Підполковнику ДПСУ Кероду зламали щелепу, у жінки-військовослужбовця діагностували струс мозку.

Військовослужбовців Державної прикордонної служби України побили в одному з кафе Маріуполя після того, як ті попросили дати їм меню українською мовою, повідомив офіційний представник ДПСУ Олег Слободян.

Він уточнив, що постраждали двоє військовослужбовців – чоловік і жінка. Особи нападників ще не встановлені.

"У чоловіка зламана щелепа і численні забої. Жінка-офіцер постраждала найбільше. У неї струс мозку, також численні забої, тому зараз вирішується питання про їхню госпіталізацію в Київі", - розповів Слободян в ефірі "5 каналу" в понеділок, 18 червня.

За його словами, поліція встановлює обставини інциденту, факт застосування сили стосовно військовослужбовців, а також те, що агресію стосовно прикордонників спровокувало зауваження на адресу персоналу про відсутність у закладі меню державною мовою.

"Прикордонники вели себе абсолютно адекватно і жодним чином не провокували застосування проти них сили. Тим більше - в такій агресивній формі", - підкреслив Слободян.

Раніше екс-заступниця і колишня в. о. голови Одеської облдержадміністрації Соломія Бобровська повідомила, що її знайомого підполковника ДПСУ, учасника бойових дії і кавалера ордена "Данила Галицького" Станіслава Керода побила охорона маріупольського кафе за прохання надати меню українською мовою.

"Вчора ввечері прийшли до кафе RedCups RDCP Lounge з колегами - охорона завалила Стаса на підлогу і тупо зламала йому щелепу. Все через прохання поважати клієнтів і дати меню українською мовою", - написала Бобровська на своїй сторінці в Facebook в понеділок.

Адміністрація закладу інформацію про конфлікт заперечує, запевняючи, що персонал кафе вільно володіє українською, російською та англійською мовами і таким чином "допомагає гостям зробити вибір страв з меню та організації дозвілля".

"Ми спростовуємо інформацію, яка поширюється в соціальних мережах", - сказано в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці Red Cups в Facebook.

Нагадаємо, 31 травня президент Петро Порошенко підписав указ про проголошення десятиліття української мови для створення єдиного культурного простору в країні та збереження цілісності культури. У лютому три колишні президенти – Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко – звернулися до діючого очільника держави з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Порошенко зазначив, що "року занадто мало, щоб надолужити все те, що внаслідок колоніальної політики втратила українська мова".