UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС скоро хочуть внести пропозицію про кредит Україні на 50 млрд доларів під забезпечення активами РФ

Це - спроба обійти протидію Угорщини.

Єврокомісія планує найближчим часом внести пропозицію про пакет кредитів на суму 50 млрд доларів, забезпечених замороженими російськими активами, для підтримки України. Таку заяву зробив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні перед зустріччю міністрів фінансів Євросоюзу в Брюсселі, підкресливши терміновість цього процесу, враховуючи також саміт G7 наступного тижня, повідомляє Вloomberg.

ЄС шукає способи обійти протидію Угорщини, яка виступає проти підтримки України. Як відомо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан нещодавно зустрівся з Владіміром Путіним у Москві, що ще більше ускладнило ситуацію.

Читайте також: Кредитори України здивовані відсутністю інтересу Мінфіну до виплат за ВВП-варантами в серпні

Наразі Єврокомісія працює над механізмом, який буде гарантований за рахунок резерву в європейському бюджеті. Цей механізм має бути впроваджений до кінця року, щоб забезпечити безперервність підтримки України.

Джентілоні підкреслив важливість цього нового пакету кредитів як сигналу про постійну підтримку України. Причому, як з боку країн G7, так і з боку інших міжнародних партнерів.

Нагадаємо, що буде з арештованими активами РФ, вирішуватиметься в червні на саміті лідерів G7. Які варіанти розглядатимуть і скільки все ж може отримати Україна, розповідає Олена Галушка в статті «Заморожені російські активи. Чи варто сподіватися на їхню передачу Україні» на ZN.UA.