UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Генштабі розповіли, скільки знадобиться часу для підготовки наступу з Білорусі

Окрему увагу росіяни надають авіабазі в населеному пункті Лугінець. Там знаходяться іранські БПЛА. 

Начальник головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявив, що для підготовки наступу на Україну з Білорусі, а саме для формування ударного угрупування, знадобиться від 2 до 3 місяців. 

"На даний час переміщення (військових РФ до Білорусі - ред.) здійснюється за рахунок мобілізованих, - розповів Громов під час останнього брифінгу. - Для цього ударного угруповання необхідно провести підготовку військовослужбовців. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Ми вважаємо, це може бути не раніше ніж через 2-3 місяці".

Наразі росіяни намагаються лише відволікти увагу ЗСУ, змусити послабити деякі напрямки через необхідність посилити позиції Сил оборони на півночі. 

Громов розповів, що з Росії у Білорусь перекидають переважно підрозділи першої танкової армії та другої мотострілецької дивізії. Їх розміщуються на основних військових полігонах РБ. А у жовтні в республіку було переміщено півтори тисячі залізничних платформ з озброєнням та військовою технікою, до 200 пасажирських вагонів та понад 100 вантажних вагонів з військовим майном.

В Генштабі наголошують, що особливу роль росіяни відводять авіабазі у н.п. Лугінець Брестської області. Там розмістили іранські дрони-камікадже та їхніх операторів. 

"Наші підрозділи готові до будь яких дій з боку противника. Ситуація контрольована і цілком стабільна", – сказав Громов, додавши, що на даний час перекидання техніки і військових до Білорусі ніяк не впливає на Україну. 

Читайте також: РФ розмістила у Білорусі три носії гіперзвукових ракет "Кинжал": фото

Нагадаємо, риторика про ймовірний повторний наступ на Україну з Білорусі знову посилилася після одного зі зведень Генштабу. У ньому ЗСУ попередили, що загроза такого розвитку ситуації почала зростати. Ба більше, там зауважили, що цього разу наступ може розвиватися у напрямку на захід білорусько-українського кордону. 

Та очільник ГУР МО Кирило Буданов заявив, що наразі ресурсів для наступу ні на Київ, ні на Волинь з Білорусі немає. Він зазначив, що РФ перекинула на територію республіки не багато військових, натомість вона продовжує вивозити звідти техніку.