UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові затримали бойовика, який збирав інформацію про метро та автовокзали

У СБУ кажуть, що мешканець Харкова у 2014 році за власною ініціативою приєднався до бойовиків.

Члена терористичної організації "ЛНР", який збирав інформацію про критичну інфраструктуру Харківської області, затримала Служба безпеки України. Про це повідомляє у п'ятницю прессцентр української спецслужби.

Вказується, що мешканець Харкова у 2014 році за власною ініціативою приєднався до бойовиків. Остання його встановлена "посада" у незаконних формуваннях – командир взводу розвідки так званої 10-ї окремої артилерійської бригади 2-го армійського корпусу "ЛНР".

За даними СБУ, приїхавши на Харківщину з Росії, він почав збирати відомості про об'єкти критичної інфраструктури регіону. Його цікавила інформація про залізничні колії та станції, метрополітен Харкова, автовокзали. Бойовик особисто "оглядав" об'єкти у різних місцях області. Зібрані дані планував передати представникам "ЛНР" для організації терактів та диверсій у регіоні.

Під час обшуку у помешканні зловмисника в Харкові виявили бойову гранату РГН із запалом і тротилову шашку з електродетонатором. Чоловіка затримали й повідомили про підозру в участі у діяльності терористичної організації.

Читайте також: Бойовики "ЛНР" намагалися завербувати посадовця Мінюсту – СБУ

Як повідомляли у СБУ, 2019 року за матеріалами контррозвідки було розпочато 239 проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки: державна зрада (57), шпигунство (сім), посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (чотири), терористична та диверсійна діяльність (54). До різних термінів та видів покарання за рік було засуджено 90 осіб.