UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові заборонили діяльність громадської організації, яка закликала до створення "ХНР"

Окрім, того учасники "Русі триєдиної" закликали провести референдум щодо федералізації України.

Окружний адміністративний суд Харкова заборонив діяльність Харківської обласної громадської організації "Русь триєдина", активісти якої закликали приєднатися до Російської Федерації та створити "Харківську народну республіку". Окрім того, члени організації були учасниками "Антимайдану". Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

"За матеріалами Департаменту захисту національної державності СБ України Харківський окружний адміністративний суд заборонив діяльність Харківської обласної громадської організації "Русь триєдина", - йдеться у повідомленні.

За даним СБУ, часники "Русі триєдиної" були активними учасниками "Антимайдану" та вимагали проведення референдуму щодо федералізації Української держави. Окрім того, зазначені активісти організували низку хресних ходів центральними вулицями Харкова, під час яких закликали до створення фейкової "Харківської народної республіки" із подальшим входженням її до складу РФ.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Апеляційний суд Харківської області визнав невинним організатора руху "Юго-Восток" Юрія Апухтіна, якого у травні того ж року Київський райсуд Харкова звинуватив у організації масових заворушень, які супроводжувалися погромами, і в публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України та захопленню державної влади і засудив його до шести років позбавлення волі.

Згідно із "законом Савченко" термін перебування в СІЗО (30 квітня – 7 травня 2014 року, і з 19 грудня 2014 року по 23 травня 2017) суд зарахував у строк відбування покарання за формулою "день за два".

Як встановило слідство, Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання існуючої влади, створення "Харківської народної республіки" і так званої "конституції ХНР".