UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові суд виправдав місцеву сепаратистку

Ізабеллу Сіренко затримали в березні 2018 року.

Лідерка сепаратистської організації "Жіночий рух Харкова" Ізабелла (Алла) Сіренко була визнана судом невинною. Її звинувачували в тому, що в червні 2014 року під час мітингу у Харкові з допомогою гучномовця вона закликала відокремити від України південно-східні області, пишуть "Українські Новини".

Вказується, що відеозапис з її виступом розмістили на відеохостингу Youtube. У березні минулого року жінку затримали і заарештували. Вдома у Сіренко знайшли три ручні гранати РГД-5, вибухові речовини, детонуючий шнур та запальну трубку. Провину вона не визнала і відмовилася від дачі пояснень.

Свідки у цій справі підтверджували оголошення Ізабеллою Сіренко сепаратистських гасел на мітингу, але суд не врахував свідчення, зазначивши, що перед допитом свідкам показали відеозаписи, що є порушенням процедури.

Відеозапис виступу Сіренко також не було визнано доказом, оскільки ролик видалили з Youtube, а стенограму її заяв було складено без понятих. Крім того, суд поставив під сумнів якість експертизи вилучених боєприпасів.

Нагадаємо, що наприкінці 2017 року Апеляційний суд Харківської області визнав невинним організатора сепаратистського руху "Юго-Восток" Юрія Апухтіна в публічних закликах до насильницького повалення конституційного ладу, залишивши чинним лише вирок щодо масових безладів.