UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові пацієнта з підозрою на коронавірус не пускали в диспансер, поліція відкрила справу

Біля диспансеру відбулися зіткнення з поліцією.

Харківський обласний диспансер радіаційного захисту розпочав прийом пацієнтів з коронавірусом, попри протести чорнобильців, які не пускали "швидку допомогу" з на територію медустанови. В результаті біля диспансеру відбулися зіткнення з поліцією. Правоохоронці відкрили справу.

"За фактом події слідчі відкрили три кримінальні провадження. У лікарні з травмами доставлені двоє співробітників територіального відділу поліції", - повідомили у відділі комунікацій Нацполіції Харківської області.

Зазначено, що постраждали двоє 24-річних оперативників Шевченківського відділу поліції. Один з них отримав закриту черепно-мозкову травму і струс головного мозку, іншого - забиття гомілки.

Правоохоронці почали розслідування за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства), ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Попри протести, пацієнта з підозрою на коронавірус доставили в диспансер. За ним приїхали ще дві "швидкі допомоги" з лікарями. Всього в медустанові зараз лікують чотирьох осіб з коронавірусом.

Чорнобильці виступили проти лікування хворих з коронавірусом в диспансері, адже вважають, що це привід для інших цілей, а не для лікування тих, хто постраждав внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. За словами людей, які представилися учасниками громадської організації "Союз Чорнобиль України", вже зараз з диспансеру нібито виписують хворих, в тому числі й у важкому стані. Чорнобильці розглядають можливість голодування.

Водночас hromadske повідомляє, що активісти проти того, щоб диспансер приймав людей з коронавірусом, тому що це наражає на небезпеку інших.

"Вони не хочуть, щоб пацієнти з підозрою на коронавірус тут перебували, тому що самі тут лікуються. Хоча це два різних корпуси, вони між собою розділені. Там спеціальні двері, плівка, є засоби індивідуального захисту на мільйон гривень. Інфекціоністи все підготували", - говорить радник голови ОДА Наталія Попова.

За її словами, досі пацієнтів з COVID-19 брали в Харківській обласній інфекційній лікарні. При цьому в дитячій інфекційній лікарні виділили 40 додаткових ліжок для пацієнтів з коронавірусом. Крім того, таких пацієнтів приймали в 17-ій міській Харківській лікарні для того, щоб долікувати їх. Там же приймали пацієнтів з патологіями, яким необхідно було хірургічне втручання.

"Якщо б у Харківській обласній інфекційній лікарні лікарів було стільки ж, скільки передбачає штат, до того моменту, як вони захворіли або втомилися, то могли б приймати і більше пацієнтів. Але зараз вони ледве можуть лікувати 200 пацієнтів. На сьогоднішній ранок у них було 246 пацієнтів. 13 з них - у реанімації", - пояснила Попова.

Вона також зазначила, що у відділенні реанімації обласної інфекційної лікарні було шість ліжок, після поширення в Україні коронавірусу їх стало 12. При цьому 13-ого пацієнта там не могли прийняти, його стан середньої тяжкості. Саме його лікарі заносили на носилках в диспансер.

Читайте також: "Манчестер Юнайтед" цікавиться гравцем "Шахтаря" - ЗМІ

Станом на 22 червня, в Україні виявили 681 випадок зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих становить 37 241. Всього за час пандемії 1 012 випадків стали летальними, 16 62 пацієнта одужали.

Як повідомлялося, за останній тиждень епідеміологічна ситуація в Україні погіршилась, кількість нових випадків інфікування щодня зростає. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив цю тенденцію небажанням українців дотримуватися правил профілактики коронавірусу.