UA / RU
Підтримати ZN.ua

У філії "Центр охорони здоров'я" УЗ розповіли, куди лікарні витратили 60 млн грн, виділених на лікування пацієнтів з COVID-19

Наталя Белінська в інтерв'ю ZN.UA розповіла про ситуацію з готовністю лікарень УЗ до прийому ковідних пацієнтів.

Минулого тижня НАБУ провело обшуки в приміщеннях лікарень "Укрзалізниці" в Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі, а також у філії "Центру охорони здоров'я" АТ "Укрзалізниця" в рамках розслідування за фактом заволодіння службовими особами бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Йдеться про майже 60 млн грн, виплачених НСЗУ лікарням "Укрзалізниці" за надання медпослуг пацієнтам з ковідом. Однак за словами глави філії "Центру охорони здоров'я" АТ "Укрзалізниця" Наталії Белінської, інформація про те, що УЗ отримала 60 млн гривень на лікування хворих на коронавірус, але пацієнтів не приймала, не відповідає дійсності. Повна версія інтерв'ю Наталії Белінської, з якої поговорила Алла Котляр, вийде на сайті ZN.UA 15 червня.

"НСЗУ здійснило візити в 8 лікарень "Укрзалізниці". По всіх лікарнях складені акти. Щодо Київських вони викликають подив. В актах однозначно написано, що ми надали недостовірну інформацію. Наприклад, в акті по 2-й київській лікарні вказується, що в лікарні - 4 ШВЛ. Водночас і по бухгалтерській документації, і при огляді відділень можна переконатися в тому, що на балансі лікарні перебувають 11 апаратів. Один з них - в неробочому стані. У цьому ж акті написано, що в лікарні немає автоматичного перемикача електромережі. Але він є, вбудований, і був передбачений ще проєктом лікарні. Фото перемикача ми відіслали в акті заперечення НСЗУ", - розповіла Белінська.

Вона додала, що в акті також написано про відсутність в лікарні ларингоскопа, який використовується при інтубації хворих під час всіх хірургічних операцій. Це інструмент анестезіолога при загальній анестезії. Однак, за словами Белінської, у лікарні є хірургічне та лор-відділення, які були б неможливі без ларингоскопа. Вона зазначила, що ларингоскоп також сфотографували і відіслали в НСЗУ.

За словами глави філії "Центру охорони здоров'я", подібне трапилося щодо всіх київських лікарень "Укрзалізниці". Белінська також додала, що все це описали в акті заперечення. Що стосується інших лікарень "Укрзалізниці", то глава філії вважає, що акти щодо них були кращими, ніж могли б бути щодо 90% українських медустанов.

"Але не чекаючи закінчення перевірки і ще не бачачи актів моніторингової комісії, тимчасово виконуючий обов'язки глави НСЗУ Андрій Віленський відправив заяву до НАБУ про факт правопорушення. На мій погляд, цей факт однозначно говорить про упередженість. Поясню. Відбувається конкурс на посаду керівника НСЗУ. Він проводився вже двічі, і двічі керівник не був призначений. І, звичайно, Віленському дуже хочеться показати щось цікаве і гучне, що характеризувало б його роботу. Він вирішив, що "Укрзалізниця" - це набагато більш голосно, красиво і цікаво, ніж якась лікарня, наприклад, в Жмеринці", - додала Белінська.

За її словами, НСЗУ прийняло всі звіти лікарень "Укрзалізниці" про готовність приймати пацієнтів з коронавірусом. Глава філії зазначила, що після отримання звітів НСЗУ надіслала їм платіжні форми, які були заповнені та відправлені. Однак, за словами Белінської, "НСЗУ нам за березень не заплатило, не обговоривши про це нічого".

Крім того, за словами Белінської, інформація про те, що "Укрзалізниця" отримала 60 млн гривень на лікування хворих на коронавірус, але пацієнтів не приймала, не відповідає дійсності. Вона розповіла про те, що 52 млн гривень з отриманих 60 млн витратили на 300% доплат медичним працівникам. Решта 8 млн грн були розподілені на вісім лікарень в залежності від того, яку кількість пацієнтів вони прийняли. Тобто, якщо харківські лікарні брали більше, то і медикаментів, дезінфікуючих та захисних засобів їм купувалося більше.

"1 млн гривень на 3 місяці для лікарні - це багато? Цифра 60 млн грн звучить красиво, але коли її починаєш розкладати... Коли співробітники НАБУ побачили, що 52 млн гривень пішли на доплати медпрацівникам; коли почали вивозити 2500 історій хвороб для вивчення (в лікарнях була проведена виїмка), мені здається, вони зрозуміли, що інформаційне поле зіграло з ними злий жарт. І замість красивого процесу буде рутина, в якій жодна копійка не пішла на сторону", - додала Белінська.

При цьому, за її словами на лікарні "Укрзалізниці" тиснули, щоб вони уклали контракти з НСЗУ на ковідні пакети. Белінська пояснила, що підставою для укладення договору з НСЗУ служило Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, в яке без узгодження з "Укразілзніцею" включили клінічні лікарні на залізничному транспорті.

"Обстеження лікарень на предмет відповідності до прийому пацієнтів з ковід проводив начальник головного управління Держпродпотребслужби в м. Києві Олег Рубан, і дав висновок, що наші лікарні готові. Народні депутати від фракції "Європейська солідарність" підготували постанову ВР про включення лікарень "Укрзалізниці" в список опорних з боротьби з ковідом ", - розповіла Белінська.

За її словами, в міністерства і мерам міст лікарні УЗ написали 14 листів про те, що готові приймати коронавірусних хворих, але для цього просили виділити лікарням допомогу в будь-якому вигляді. У той час, за словами Белінської, вирішувалося питання про виділення субвенції з ковідного фонду.

Читайте також: У лікарнях "Укрзалізниці" проводять обшуки у справі про закупівлю послуг ПЛР-тестування

"Ми не раз зустрічалися з директором департаменту охорони здоров'я м. Києва Валентиною Гінзбург; їздили в МОЗ на зустріч до заступника міністра Ірини Садовяк, Ірини Микичак, Віктора Ляшка, де нам офіційно було обіцяно 82 млн гривень - по 10 млн гривень на кожну лікарню. До речі, після зустрічі, в неформальній обстановці, вони сказали, що не очікували настільки незначної суми. Субвенція в лікарні виділялася набагато більше, ніж 10 млн гривень. Проте ніякі кошти з держбюджету в результаті виділені не були", - заявила керівниця філії.

Відповідаючи на питання про те, навіщо лікарні УЗ підписували договір з НСЗУ без обіцяних коштів, Белінська заявила про те, що коли мова йшла про можливий прийом пацієнтів з коронавірусом на стадіонах або школах, то "ми розуміли: наша лікарня - це краще, ніж коридор, приймальний покій або навіть процедурний кабінет". Адже в лікарнях УЗ є бригади реаніматологів, терапевтів. Також вони, за словами Белінської, взяли в штат інфекціоністів там, де їх не було. Вона додала, що рішення приймати пацієнтів з коронавірусом - це була позиція допомоги державі.

При цьому оцінюючи готовність лікарів приймати пацієнтів з коронавірусом Белінська зазначила, що "ми заперечували. Я просто розуміла, що робиться в інших лікарнях".

Зараз же йде розслідування НАБУ. Белінська розповіла, що у лікарень УЗ є близько 7 тисяч заяв з проханням про матеріальну допомогу від залізничників, які лікувалися в муніципальних лікарнях.

"Вони надали нам чеки про те, що самостійно купували ліки під час ковіду. Ми попросимо НСЗУ проявити до цих лікарням інтерес і перевірити їх так само, як лікарні "Укрзалізниці". У цій ситуації мені, звичайно, хотілося б - і з огляду на моїй особистій репутації, і на увазі репутації всієї "Укрзалізниці", а також філії, в якій я працюю, щоб співробітники НАБУ провели розслідування якомога швидше і переконалися в тому, що жодна копійка не була витрачена не за цільовим призначенням", - підсумувала Белінська.

Повне інтерв'ю Алли Котляр з Наталією Белінською про те, яким чином лікарні "Укрзалізниці" виявилися в списку опорних для прийому пацієнтів з коронавірусом, будучи до цього не готовими, можна буде прочитати на сайті ZN.UA 15 червня. А детальніше про історію з 60 млн грн для лікарень УЗ читайте в інтерв'ю Наталії Білинської "Покаяння", яке для читачів ZN.UA також записала Алла Котляр.