UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Донбасі знайшли заборонене озброєння російського виробництва

Чергове свідчення того, що Росія поставляє в окупований Донбас власне озброєння.

© Прокуратура Луганської області
© Прокуратура Луганської області
© Прокуратура Луганської області

На колишніх позиціях російських найманців, біля селища Трьохізбенка в Луганській області виявили заборонене озброєння, виготовлене в Росії, протипіхотну фугасну міну ПМН-2 і фрагменти протипіхотній осколкової міни ПОМ-2-Р1 після детонації, повідомила прокуратура Луганської області.

"Засоби ураження такого типу не перебувають на озброєнні ЗСУ і застосовуються представниками незаконних збройних формувань РФ окупаційної адміністрації в Луганській області для залякування місцевого населення і здійснення збройної агресії РФ проти України", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що це черговий факт, що підтверджує присутність на тимчасово окупованій території Луганщини збройних формувань Російської Федерації і поставки озброєння країною-агресором. Більш того, виявлені поблизу Трьохізбенка міни заборонені міжнародними договорами.

"Отримані речові докази долучені до матеріалів кримінального провадження, яка розслідується за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) по процесуального керівництва управління нагляду у кримінальних виробництвах щодо злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях в Луганській області і в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури "

Протипіхотну фугасну міну натискного дії ПМН-2 знешкодили вибухотехніки на місці.

Читайте також: В окупованому Донбасі виявлені 11 невідведених танків - ОБСЄ

Відзначимо, що міни ПМН-2, ОЗМ-72 і ПОМ-2 заборонені Оттавської і Женевської конвенцій, як негуманна зброя. Їх застосування - це злочин і проти мирного населення Донбасу. Ці міни розриваються на дрібні осколки після того, як людина хоч трохи зачепить тонку капронову нитку - датчик міни. Окремі уламки корпусу і кронштейна, летять в тил і в сторони на відстань більше 50 метрів. На мінах підривається мирне населення Донбасу, в тому числі діти.

Таким чином, російсько-окупаційними війська системно порушують низку міжнародних угод, а саме: