UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Дніпрі понад 200 родин переселенців з Маріуполя отримали соціальне житло

Потреба у такому житлі велика — понад 2000 родин звернулися до організаторів проєкту із запитом 

У Дніпрі 10-поверхову будівлю, за ініціативи Маріупольської міської ради, за фінансової підтримки уряду Франції та партнерів проекту Mariupol Reborn (Маріуполь Реборн), переобладнали під соціальне житло. Днями понад 200 родин переселенців з Маріуполя отримали ключі від квартир.

Про це повідомляє Маріуполь Реборн.

Читайте також: Вдалому ураженню НПЗ в Краснодарському краї посприяли партизани з групи маріупольського спротиву – Андрющенко

Ще 101 родина отримала ключі від квартир-студій у 10-ти поверховому приміщенні Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, спеціально переобладнаному під потреби соціального житла.

Так зване "соціальне житло" - це скромні, але повноцінні квартири, де проведений ремонт, кімнати укомплектовані меблями, зроблені сучасні побутові зони, дитячі кімнати, коворкінг, є спортивна зала. Всього у будинку проживатиме 228 родин, з яких 26 родин викладачів університету, що мають статус ВПО. Більшість заселених маріупольців – це люди пенсійного віку. Вони приїхали з різних міст: Львова, Києва, Запоріжжя, Моршина. 

"У Це вже другий обʼєкт, який ми повністю підготували для проживання наших маріупольців. Проте потреба у такому житлі значно більша — понад 2000 родин звернулися до нас із запитом на отримання соціального житла. Тому зараз проводимо ремонтні роботи ще у 5 будівлях у Дніпрі, а проєкт плануємо масштабувати та розширювати ще на декілька міст України", - зазначив мер Маріуполь Вадим Бойченко, який є одним зі співзасновників потужного проєкту Маріуполь Реборн - "Відродження Маріуполя". 

На реконструкцію залучили фінансування від французького уряду. Для підвищення рівня довіри з боку міжнародних партнерів було впроваджено нову прозору модель співпраці. Згідно з нею Маріупольська міська рада виходить з замовленням, надає технічне та візуальне завдання. А донор самостійно обирає виконавця робіт, який проводить тендери, контролює фінанси. 

Компанія SCM також є постійним партнером міської ради Маріуполя у проєкті Маріуполь Реборн. У реконструкції гуртожитків, зокрема, взяв участь Фонд Ахметова, профінансувавши облаштування в гуртожитках зон спільного користування – кухонь, ігрових, коворкінгів, дитячих майданчиків. Електромережі допоміг відновити "ДТЕК", а "Укртелеком" забезпечує робочу зону високошвидкісного інтернету. 

200 тисяч маріупольців виїхали в неможливих умовах на підконтрольні частини України. Цей проєкт - про гідне ставлення до тих людей, які втратили все. Про збереження того скарбу, який є в Україні - про збереження людей. 

Під час діалогових зустрічей в центрах "ЯМаріуполь" по всій Україні тисячі маріупольців зазначали, що їхнє перше занепокоєння - саме житло. Тому для проєкту є важливим забезпечення маріупольців тимчасовим помешканням, а в майбутньому - втілення проєктів будівництва житла у самому Маріуполі.

Читайте також: «20 днів у Маріуполі» отримав престижну нагороду в Нідерландах

Наразі ремонтні роботи проводять ще у 5 будівлях в Дніпрі. Згодом проєкт планується масштабувати та розширити ще на декілька міст України. Зокрема, Запоріжжя, Кропивницький, Чернівці, Івано-Франківськ та Київ.

Маріупольці упевнені, що у майбутньому відродять своє рідне місто - Маріуполь.