UA / RU
Підтримати ZN.ua

У дисертаціях Портнова і Кириленко підтвердили плагіат

Повноцінної процедури позбавлення наукового ступеню за плагіат в Україні немає досі.

У Національному агентстві забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) підтвердили наявність плагіату у дисертаціях заступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова та завідувачки кафедри філософії КНУКіМ, дружини ексвіце-прем'єра Катерини Кириленко.

"Минулого тижня Комітет етики Національного агентства забезпечення якості вищої освіти прийняв кілька знакових рішень: підтвердив наявність плагіату у Андрія Портнова та Катерини Кириленко", - пише у Facebook депутатка від "Голосу", авторка ZN.UA Інна Совсун.

Портнов у 2009 році захищав докторську за темою "Становлення і розвиток конституційного судочинства в Україні: теоретичні та практичні проблеми", Кириленко у 2015-му – також докторську за темою "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі".

Також плагіат знайшли у дисертації декана юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка Івана Гриценка (докторська дисертація за темою "Становлення і розвиток наукових поглядів на основні інститути вітчизняного адміністративного права", захищена у 2008 році).

Відповідні рішення оприлюднені на сайті Нацагентства забезпечення якості вищої освіти.

Рішення щодо дисертації Андрія Портнова

"В тексті дисертаційного дослідження Портнова А.В. "Становлення і розвиток конституційного судочинства в Україні: теоретичні та практичні проблеми", Київ – 2009 (далі – дисертація) зустрічаються випадки академічного плагіату (…) присутні текстові фрагменти з посиланням на першоджерело, які повністю відповідають аналогічним дослідженням того ж самого джерела іншими авторами, що відбулося раніше (…) зустрічаються випадки, які можна охарактеризувати, як неякісне оформлення цитувань (що також може відноситися до категорії poor academic quality)"

З огляду на це, Комітет рекомендує НАЗЯВО: прийняти рішення стосовно плагіату в дисертаційному дослідженні Портнова та взяти до уваги факт виявлення плагіату при здійсненні акредитаційних процедур (за потреби).

Рішення щодо Катерини Кириленко

Рішення щодо Івана Гриценка

"Чи значить це, що їх позбавлять наукових ступенів? Ні. Цього не досить", - зазначає Совсун.

Далі шлях до скасування наукових ступенів Кириленко, Портнову та Гриценку має виглядати наступним чином:

1. Комітет етики звертається по рішення до Нацагентства;

2. Питання відправляється на розгляд у Міністерство освіти і науки. Агентство може встановити факт плагіату, однак не має повноважень самостійно скасувати рішення щодо присудження наукового ступеню, ухвалене іншим органом.

3. Міносвіти має ухвалити рішення про скасування наукового ступеня.

4. Зараз це неможливо, бо Кабінет міністрів досі не затвердив порядок позбавлення наукових ступенів. Відповідну норму з постанови уряду було вилучено за часів керування міністерством Лілією Гриневич.

На думку Інни Совсун, це питання має бути врегульоване з двох причин.

"Бюджетні витрати: у нас держава гарантує доплати за науковий ступінь; і по-хорошому, після скасування ступеня варто б вимагати повернення коштів, які державою була сплачені як доплати за ступінь. Етичний вимір: плагіат – це відверте знущання над освітою і наукою. Це привчає усіх до того, що крадіжка і обман – це нормально, прийнятно, допустимо. І на такій основі не можливо побудувати нове суспільство", - наголошує вона.

Сам Портнов стверджує, що питання розглядалося з порушення внутрішніх процедур і без його участі та оповіщення. Він також не вважає "запозичення кількох абзаців" на дисертацію об'ємом 474 сторінок плагіатом.

Проте в Законі України "Про авторське право і суміжні права" йдеться: "Плагіат - оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору". Таким чином, навіть кілька скопійованих абзаців є плагіатом.

Колишній заступник голови адміністрації Януковича оприлюднив на своєму сайті дисертацію, щоб всі бажаючі "могли самі порівняти ці абзаци і зробити свої висновки".

Читайте також: Позбавити наукового ступеня за плагіат: місія нездійсненна

Періодично в Україні спалахують скандали з плагіатом у дисертаціях високопосадовців, доцентів та професорів вишів, політиків. Найскандальнішим виявився "кейс Катерини Кириленко".

У 2016 році Міністерство освіти і науки не лише не позбавило Кириленко наукового ступеня (хоча на той час мало для цього всі законні підстави), але і потайки, без попередження громадськості, ініціювало зміни в процедуру позбавлення наукового ступеня, фактично заблокувавши можливість позбавляти її плагіаторів.

Тоді віце-прем'єр-міністром з питань науки і освіти був В'ячеслав Кириленко – чоловік плагіаторки від науки. І захист міністеркою Лілією Гриневич дружини свого безпосереднього керівника може розцінюватися як конфлікт інтересів.