UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «Дії» з’явилися перші внутрішні COVID-сертифікати

Ці сертифікати дають змогу вільно подорожувати Україною, проте для міжнародних подорожей потрібні ковід-паспорти.

У додатку "Дія" стали доступні перші сертифікати про вакцинацію від COVID – їх мали змогу отримати люди, які заздалегідь записалися на на бета-тестування послуги.

Над втіленням цього проекту у життя, працювали команди Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС, Євроделегації та міжнародних партнерів.

Заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб у Facebook заявив: «Перші цифрові сертифікати доступні для вакцинованих, а вже протягом липня плануємо запустити також ПЛР-тестування та для тих, хто перехворів».

 

За його словами, головним викликом за підсумками перших днів бета-тестування стала якість даних про вакцинацію.

Зовнішній ковід-паспорт для подорожей

Вискуб також підкреслив, що зараз Міністрество цифрової політики разом з іншими міністерствами та міжнародними партнерами працюють над тим, щоб всі вакциновані змогли побачити свої сертифікати, а також над мінімізацією подальших помилок лікарями при внесені даних.

Ковід-паспорт ЄС

Він зазначив, що нині в Україні запроваджено два види сертифікатів: міжнародний для подорожей (після завершення процедури визнання) та внутрішній для використання всередині країни.

 «На цьому тижні почнемо проходити самооцінку готовності до визнання наших сертифікатів країнами-членами ЄС, після чого буде офіційна оцінка та процес укладання міжнародних угод», - наголосив Вискуб.

Це дозволить українським "сертифікатам вакцинації" відповідати стандартам ЄС і дозволить відновити подорожі жителів України до країн ЄС.

Читайте також: Google вбудує в смартфони на Android цифровий паспорт вакцинації

Нагадємо, 20 травня Європарламент і Рада ЄС досягли попередньої угоди з питання впровадження в ЄС сертифікатів вакцинації.

З 1 липня ЄС ввела єдиний паспорт про вакцинацію.  Його мета – уникнути хаосу, коли кожна країна вводила б, як минулого літа, власні правила перетину кордону.