UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Десні зафіксовано мор червонокнижної риби – WWF-Україна

Через забруднення червонокнижний осетер на межі зникнення.

Забруднення річок Сейм та Десна призвело до загибелі осетрових видів риб, внесених до Червоної Книги. Про це повідомляє WWF-Україна, неурядова організація, що займається збереженням природи.

"Експерти WWF-Україна фіксують загибель червонокнижних осетрових видів риб, які ледь не дивом збереглися у водоймах цих річок”, - йдеться в дописі.

Зокрема, на межі зникнення в Україні стерлядь, осетер, білуга та севрюга. В результаті забруднення водойм їх популяція різко скоротилася і загрожує повному зникненню.

Читайте також: Десна на Київщині критично обміліла вперше за 100 років

Загалом із 26 видів осетрових історично у водоймах України водилися шість видів - стерлядь прісноводна, осетер атлантичний та осетер шип, осетер руський і білуга. Через браконьєрство зникли два види осетра, інші чотири - на межі зникнення.

Згідно останніх данних, забруднення річки Десна сповільнилось в межах Київської області. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, легких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Однак виловлювати рибу та раків для споживання не рекомендується.