UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держприкордонслужбі розповіли чи є зараз загроза наступу з території Білорусі

Станом на зараз, створення наступального угрупування не відмічається.

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко під час брифінгу у медіацентрі Україна-Укрінформ заявив, що наразі вони не бачать на території Білорусі угрупування, яке могло б становити загрозу на північному кордоні України.

"Створення необхідного наступального угруповання, яке б було готове станом на зараз здійснити вторгнення з території білорусі, не відмічається. Білорусь та росія постійно нагнітають ситуацію ... шляхом демонстрації спільних заходів підготовки військових підрозділів, в т.ч. маневрами з переміщення техніки, перевірки боєготовності військ і продовженням нарощування регіонального угруповання військ так званої союзної держави. Проте їхній чисельний склад не змінюється, як і характер дій. Підрозділи міняються на ротаційній основі", - зазначив Демченко.

Читайте також: Росія на фронті зайшла в глухий кут: очільник ГУР розповів, чи може змінитися ситуація

За його словами, прикордонні підрозділи й інші складові Сил оборони України, які посилюють кордон із Білоруссю, готові до будь-якого розвитку подій.

Речник ДПСУ підкреслив, що Державна прикордонна служба наростила оборонні позиції по лінії державного рубежу та прикордонню, роботи з інженерно-фортифікаційного укріплення тривають.

Демченко наголосив, що підрозділи Сил оборони постійно відпрацьовують заходи взаємодії. Проводиться мінування території, посилюється система відеоспостереження та дистанційного контролю, для моніторингу використовуються безпілотники. Такі заходи відбуваються на всій протяжності кордону з Білоруссю, від Волині до Чернігівської області.

"Україна добре розуміє, що Росія всіляко намагається втягнути Білорусь у відкриту війну або може спробувати використати цей напрямок для повторного вторгнення", - додав він.

Читайте також: Погрозливий жест Білорусі, окупація Придністров'я та удар по заходу України: ЗМІ розповіли, яким може бути нове вторгнення росіян

Нагадаємо, раніше у Інституті вивчення війни (ISW) повідомляли, що Москва щонайменше з жовтня 2022 року створює умови, які схожі, на підготовку до нового вторгнення на північ України. Щоправда, аналітики відзначають, що зараз показники неоднозначні.