UA / RU
Підтримати ZN.ua

У деклараціях чиновників виявлено недостовірних відомостей на 555 мільйонів гривень

Правопорушення знаходили у 2024 році найчастіше у представників місцевої влади

НАЗК знайшло у поданих за перші місяці року деклараціях 555 млн грн недостовірних відомостей, необґрунтованих активів на 7,1 млн грн і ознак незаконного збагачення на 17,8 млн грн. За результатами перевірок декларацій НАЗК, які проводяться враховуючи новий ризик-орієнтований підхід, виявлені невідповідності та потенційні порушення закону.

Читайте також: 180 українських партій не подали звіти до НАЗК: що їм загрожує

Результати завершених перевірок декларацій

У травні, як повідомляє НАЗК, завершено 85 повних перевірок, за результатами яких встановлено ознаки необґрунтованості активів на 2,6 млн грн у сільського голови Верхньокорецької сільської ради Закарпатської області, член сім’ї якого набув житловий будинок та земельну ділянку за відсутності доходів із законних джерел.

Серед недостовірних відомостей на 499 млн грн виявлені згадані ознаки правопорушення у наступних представників виконавчої та інших гілок влади:

Лідер серед виявлених порушень декларування – місцева влада

За результатами повних перевірок за 5 місяців, найбільшу кількість ознак правопорушень щодо декларування виявлено у представників органів місцевого самоврядування – 15 осіб.

В рейтингу за частотністю виявлених правопорушень “лідирують” представники таких органів влади:

Нагадаємо, що в лютому 2024 року Кабінет Міністрів призначив нового голову Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) – внаслідок конкурсного відбору ним став начальник відділу детективів НАБУ Віктор Павлущик.