UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Черкаській області затримали агента РФ, який хотів підпалити енергетичні обʼєкти

Йому загрожує довічне увʼязнення.

Служба безпеки України затримала у Черкаській області агента російської розвідки, який збирався за ворожим завданням підпалити енергообʼєкти регіону. Як повідомляє СБУ, він хотів знищити вісім електропідстанцій та одну релейну шафу в Уманському районі.

Зазначається, що затриманим є 20-річний місцевий мешканець, який хотів «заробити» в інтернеті. При успішному виконанні завдання більша б частина громади була знеструмлена, а залізничний рух — заблокований.

Для виконання доручень ворога затриманий спочатку встановив локації енергооб’єктів та підготував необхідне знаряддя для підпалу. Після цього він зламував трансформаторні підстанції, аби залити бензином обладнання та підпалити його.

Читайте також: Готували теракти в Україні та ЄС. СБУ та Нацполіція затримали агентурну мережу ФСБ РФ

Росіяни обіцяли переказати гроші фігуранту на його банківську карту. СБУ затримала агента під час чергового знищення енергооб'єкта, у нього виявили бензин та телефон з листуванням з ворогом.

Його підозрюють у диверсії та умисному пошкодженні обʼєктів електроенергетики (ч. 2 ст. 113, ч. 2 ст. 194-1  КК України). Наразі агент перебуває під вартою, йому загрожує довічне увʼязнення.  

Раніше СБУ затримала у трьох областях України пʼятьох чоловіків, які продавали на чорному ринку російську трофейну зброю. «Торгівлю» кулеметами та вибухівкою затримані вели з криміналітетом.