UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бердянську соцвиплати переселенців отримували 20 бойовиків "ДНР" та "ЛНР"

Правоохоронці викрили схему оформлення соцвиплат 500 псевдопереселенцям.

Служба безпеки України разом із поліцією викрили схему виплати грошової допомоги 500 псевдопереселенцям. Працівники соціальних установ Бердянська і жителі Донеччини організували оформлення грошової допомоги для осіб, які насправді перебувають на окупованих територіях.

Соцвиплати незаконно виплачували 500 особам, серед яких було 20 бойовиків "ДНР" та "ЛНР", йдеться у повідомленні на сайті СБУ.

Шахраї без особистої присутності заявників збирали на них потрібний для виплат пакет документів. За домовленістю з керівництвом банку псевдопереселенцям оформлювали картки для нарахування грошей. Згодом отриману готівку вивозили на непідконтрольні Україні території.

Читайте також: "ДНР" і "ЛНР" конфіскують квартири переселенців

Міністр фінансів Наталія Яресько планує заощадити 5 млрд гривень, зупинивши виплати шахраям і "мертвим душам".

Раніше на Харківщині й Чернігівщині порушили кримінальні справи проти псевдопереселенців. Завдяки недійсним довідкам бюджет так званої "ДНР" встигли поповнити на 7 млн гривень. За сприяння діяльності терористичної організації зловмисникам загрожує позбавлення волі до 15 років.

Правоохоронці продовжують перевірку п'яти областей, де зареєстровано найбільшу кількість переселенців, - Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької і Харківської. За їхніми даними, більше 1 млрд гривень з бюджету витрачається на виплати півмільйону фіктивних переселенців.

Завдяки розслідуванню СБУ Мінсоцполітики призупинило виплати 350 тисячам громадян Донецької і Луганської областей із підробленими документами. У 2016 році урядовці запланували скорочення соцвиплат вихідцями з Донбасу до 2,9 млрд гривень.