UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2022 році бюджети недоотримають понад 44 млрд гривень

Найбільші втрати з пільг по ПДВ - 28,8 млрд грн.

У наступному році кошти, які могли б надійти в державні/місцеві бюджети, але не надійдуть через податкові пільги, складуть 44,4 мільярда.

Цифра більше на 0,4% до очікуваних втрат 2021 року і більше на 26,3%, ніж прогнозовані втрати, які закладалися в проект-2021, йдеться в огляді Центру аналізу суспільних фінансів і публічного управління.

Найбільші втрати з пільг по ПДВ - 28,8 млрд грн, з яких:

Читайте також: Громади отримають понад 11 млрд грн в рамках реформи децентралізації - Зеленський

"Податок на майно - 13,0 млрд грн (на рівні +2021) - це втрати місцевих бюджетів. Акцизний податок з імпортних товарів - 0,1 млрд грн (на рівні +2021). Податок на прибуток підприємств - 2,5 млрд грн (на рівні 2021). Податкові пільги звужують податкову базу, і збільшують податкове навантаження на інших платників податків ", - йдеться в повідомленні.

Раніше державна податкова служба затвердила Реєстр великих платників податків на 2022 рік. У документі тепер 1 341 платник, повідомляє ДПСУ. У порівнянні з реєстром поточного року кількість підприємств скоротилася на 30 платників.

Раніше ZN.UA писало, що високий рівень податкового навантаження призводить до збільшення масштабів тіньової економіки, зниження ВВП і ділової активності. Цю тезу підтверджують дослідження авторитетних зарубіжних економістів. Детальніше в статті "Зарплатні" податки. Курс на зниження ".