UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2019 році Чорнобильську зону відвідають 100 тисяч туристів

Туристичний бум спровокував вихід серіалу "Чорнобиль".

На хвилі популярності серіалу "Чорнобиль" туристичний потік до Чорнобильської зони збільшується, до кінця 2019 року її орієнтовно відвідають 100 тисяч осіб (70 тисяч у 2018 році), пише CNBC із посиланням на дані управління туризму та промоції КМДА.

Власник фірми SoloEast Сергій Іванчук розповів журналістам, що бронювання турів у Чорнобиль на липень-серпень 2019 року збільшилося приблизно на 40%. У травні, після виходу перших серій серіалу (прем'єра відбулася 6 травня – ред.), кількість охочих відвідати місце трагедії збільшилася на 500 осіб (порівняно з 2018 роком).

Туристичний сайт Kayak фіксує 18% зростання попиту на авіаквитки до Києва, звідки багато туристів розпочинають свою подорож до Чорнобильської зони. Додаток Hopper зафіксував 8% зростання популярності цього напрямку з моменту виходу серіалу.

"HBO забезпечив відмінний маркетинг для Чорнобильської зони відчуження. Ось чому люди починають читати про Чорнобиль, починають ставити запитання, а потім... - планувати свою поїздку", - вважає менеджер з маркетингу Chernobylwel.com Міхал Кражкір.

Експерт з подорожей у Hopper Ліана Корвін також пов'язує популярність турів до Чорнобильської зони з виходом серіалу.

"Поп-культура дійсно стимулює багато розмов і натхнення навколо туризму. Це може призвести до поїздки, якої раніше не могло бути", - вважає вона.

Зазначимо, після виходу серіалу "Чорнобиль" кількість туристів, що відвідали Чорнобильську зону у травні, збільшилася на 30-40%. Деякі з них оприлюднили в соціальних мережах фотографії, які викликали чимале обурення.

"Це чудово, що "Чорнобиль" викликав хвилю туризму в Зону відчуження. Але так, я бачив фотографії, які публікують. Якщо ви їдете туди, то пам'ятайте, що там сталася жахлива трагедія. Проявіть повагу до всіх, хто страждав і пожертвував собою", - написав у своєму Twitter сценарист Крейг Мазін.

Мінісеріал "Чорнобиль" (5 серій) розповідає про події 1986 року, коли біля міста Прип'ять вибухнув реактор четвертого блоку Чорнобильської АЕС. У шоу показують події перших секунд і днів після вибуху, ліквідацію наслідків аварії, і долі людей, які брали участь у ній.

Серіал, виробництвом якого займаються канали НВО і Sky, за даними International Movie Data Base став найбільш рейтинговим шоу в історії. За даними Forbes, серіал отримав оцінку 9,7 з 10 можливих за підсумками голосування 52 тисяч користувачів.

Згодом експерти пояснили, чому саме "Чорнобиль" став найрейтинговішим серіалом.