UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турчинов розповів про загрози російсько-білоруських навчань "Захід-2017"

Реальна чисельність учасників всіх заходів у рамках "Захід-2017" оцінюється в 230-240 тисяч осіб, заявив секретар РНБО.

Стратегічні командно-штабні навчання ЗС РФ "Захід-2017" можуть служити прикриттям для створення ударних угруповань військ з метою військового вторгнення на територію України, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Під виглядом навчань не виключається створення ударних угруповань військ (сил) ЗС РФ для переходу державного кордону і військового вторгнення на територію України. Варто нагадати, що в останні роки такі навчання неодноразово використовувалися для досягнення прихованих військово-політичних цілей", - цитує слова Турчинова прес-служба РНБО.

Наголошується, що під час навчань "Кавказ-2008" (15 липня - 2 серпня 2008 року) російські війська не повернулися з полігонів в пункти постійної дислокації і почали збройну агресію проти Грузії.

Під час навчань "Кавказ-2012" та "Кавказ-2016" (17-23 вересня 2012 та 5-10 вересня 2016) - відпрацьовані можливі варіанти застосування угруповань російських військ і ведення бойових дій на Південно-Західному стратегічному напрямку, у т. ч. проти сил НАТО.

На навчанні ЗС РФ і Білорусі "Захід-2013" (19-28 вересня 2013) були відпрацьовані сценарії збройної агресії проти України, які Кремль в загальних рисах спробував реалізувати у 2014-2015 роках.

Під прикриттям навчань "Центр-2015" (14-20 вересня 2015) було створене ударне угруповання авіації для застосування в Сирії. А під виглядом забезпечення безпеки проведення Зимових олімпійських ігор "Сочі-2014" у лютому 2014 року Росія розгорнула угруповання військ для проведення спеціальної операції по окупації Криму.

За словами Турчинова, навчання "Захід-2017" будуть мати ряд особливостей, серед яких - відпрацювання бойового застосування збройних сил в ході стратегічної операції на континентальному театрі військових дій із залученням угруповань військ коаліційного складу і створенням головного командування в театрі військових дій.

Під час "Заходу-2017" Кремль перевірить, наскільки ЗС РФ і держава в цілому готові до великої війни з Заходом, додав секретар РНБО.

Повідомляється, що на навчаннях російське вище військове командування планує пропрацювати варіанти збройної протидії: коаліційним військам США/НАТО щодо блокування Калінінградської області та її захоплення; можливим спробам змінити політичний режим в одній з союзних Росії держав; а також спробі деокупації Криму та/або ОРДЛО України при підтримці західних союзників.

Турчинов також зазначив, що реальна чисельність учасників всіх заходів у рамках "Захід-2017" оцінюється в 230-240 тисяч людей, більше 10 000 одиниць бойової техніки, близько 100 літальних апаратів і близько 40 кораблів/підводних човнів різного класу.

Раніше в НАТО заявили про те, що будуть спостерігати за військовими російсько-білоруськими навчаннями "Захід", які заплановані на 14-20 вересня 2017 року. Поки що НАТО не бачить військової загрози у проведенні навчань ні для однієї з країн-учасниць Альянсу.

А ось аналітики кажуть, що РФ під виглядом навчань "Захід-2017" перекидає танки і бронетехніку до західних кордонів. З початку серпня зафіксовано переміщення російської військової техніки на протязі всього європейського кордону РФ - від Балтійського до Чорного моря.