UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тука вважає, що Кремль намагається повторити в Україні сценарій Придністров'я

Москва виступає за "прямі переговори" України з "республіками" ОРДЛО.

Кремль постійно проштовхує ідею "прямих переговорів" між своїми маріонетковими режимами з ОРДЛО та офіційним Києвом. На думку заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки, таким чином Москва намагається заманити Україну в пастку і проштовхнути тезу "нас там нет" та "на Востоке идет гражданская война".

"Мета Кремля – повторити в Україні сценарій Придністров‘я. Під час зустрічі з віце-прем‘єром Молдови я почув: стратегічна наша помилка полягає в тому, що ми погодились на "прямі переговори з ПМР"!", – зазначає Тука на своїй сторінці у Facebook. На думку політика, після початку "прямих переговорів", наступної хвилини Москва зробить "крок в сторону", заявивши "ну вот, теперь и договаривайтесь между собой!" і виставивши таким чином своїх маріонеток як повноцінну сторону переговорів,

"Кремль миттєво займе позицію "спостерігача та миротворця", знімаючи з себе будь-яку відповідальність! Отже, Києву доведеться мати справу з "представниками", які абсолютно ні на що не впливають (навіть на збір металобрухту)", – наголошує Тука.

Про неприйнятність для України ідеї "прямих переговорів республік і Києва" після чергового раунду переговорів у Мінську заявила і представник України у Тристоронній контактній групі Ірини Геращенко. За її словами, Москва та "республіки" вимагають проведення "прямих переговорів" на кожній зустрічі.

"Ми в Мінську і сьогодні, і всі ці роки (сьогодні голосніше) ще і ще раз чітко заявили однозначну позицію: ніяких "прямих переговорів "з маріонетками, ніякої легітимізації "республік", яких не існує. Є український, окупований Росією, Донбас. Київ говоритиме з Москвою, ідеологом і спонсором війни на Донбасі, з окупантом, який має піти геть", – зазначила депутат на своїй сторінці у Facebook.

Геращенко наголошує, що саме Путін, а не маріонеточні режими на окупованих територіях, відповідальний за припинення війни в Донбасі. "Тому будь- які розсусолювання про прямі переговори з Донецьком і Луганськом – аж ніяк не про мир, а про капітуляцію за сценарієм Кремля. Цього не буде", – резюмувала Ірина Геращенко.

Варто додати, що на вчорашніх переговорах у Мінську представники Росії вкотре відмовилися обговорювати питання звільнення українських заручників і пошуку зниклих безвісти під час бойових дій в Донецькій і Луганській областях. Свою позицію вони аргументували тим, що Росія, за їхніми словами, не є учасником конфлікту.