UA / RU
Підтримати ZN.ua

ТЦК можуть штрафувати українців через власні помилки — адвокат

Раніше у військкоматі могли неправильно написати формулювання або послатися на вимоги закону. 

Адвокат Роман Кичко припустив, що чимало українців можуть отримати незаконні штрафи через помилки у документах, які у минулому допустили самі ж військкомати. Під час ефіру на "Еспресо.Захід" він пояснив, що багато років тому ТЦК ставили відмітки у документах, неправильно писали формулювання чи посилалися на вимоги закону. 

"Вони штрафують людину за свої власні помилки. Ніхто раніше не роз'яснював жодних деталей, як у них що працює, а зараз намагаються штрафувати і наздоганяти ті всі прогалини, які вони самі і допустили", — каже юрист.

Приклад — термін дії висновків ВЛК у мирний час становить п'ять років, а в воєнний лише рік. Тобто її навіть у мирний час громадяни повинні проходити. Але разом з цим пройти ВЛК можна лише тоді, коли є повістка. 

"Я з особистого досвіду знаю випадки, коли ТЦК не давали людині повістки на ВЛК і їх це не турбувало. А коли людина до них приходила по відстрочку, вони намагались її оштрафувати за те, що вона не пройшла ВЛК, — розповідає спікер. — Це незаконно. Оштрафувати можна, коли була повістка, а людина за нею не з'явилася". 

Читайте також: Повістка вважатиметься врученою, навіть якщо громадянин не розписався в оповіщенні від ТЦК чи Укрпошти — Міноборони

Нагадаємо, директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк заявив, що не всі українці, які оновили свої військово-облікові дані, будуть призвані на військову службу. Станом на вчора це зробили близько 4 млн громадян.