UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цивільний шлюб: як він регулюється в Україні

Роз'яснення дали юристи.

В Україні деякі громадяни не реєструють свої стосунки, обираючи цивільний шлюб. Чинне законодавство не передбачає визначення цього поняття. Але у Сімейному кодексі містяться інші формулювання, зокрема «фактичні шлюбні відносини». Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли про особливості регулювання цивільного шлюбу.

Читайте також: Одруження через «Дію»: як це зробити онлайн

Як підтвердити перебування в цивільному шлюбі

Юристи зазначили, що за загальним правилом, у випадку коли зареєстрований шлюб відсутній, пара не може повною мірою набувати права та обов’язки подружжя та розпоряджатися ними.

Тому, в деяких випадках необхідно доводити той факт, що між вами наявний фактичний шлюб у судовому порядку.

Визначальними чинниками, які доводять що ви фактично перебуваєте у стійкому сімейному союзі при цьому буде наступне:

«При цьому доказами того, що пара справді проживала тривалий час разом можуть бути показання свідків, різні документи, виписки, квитанції, чеки, спільні фотографії, листи», – пояснили фахівці.

Читайте також: Розлучення без згоди однієї сторони: що для цього потрібно

Як проживання в цивільному шлюбі впливає на права дітей

Юристи зазначили, що цивільний шлюб ніяким чином не впливає на становище дитини в плані її прав та розвитку в сім’ї. Одним із найпроблемніших питань є безпосередньо реєстрація народження такої дитини.

Належними засобами документального встановлення походження дитини від обох батьків, можуть бути зокрема:

Юристи додали, що у фактичному шлюбі зберігається право на аліменти.

«Однак, при цьому велика увага приділяється тому, чи дійсно пара проживала тривалий час разом та з ким проживала спільна дитина», – йдеться у повідомленні.

Як відбувається управління майном у цивільному шлюбі

Юристи підкреслили, що набуте чоловіком та жінкою у цивільному шлюбі під час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, при цьому інше може встановлюватися у належним чином засвідченому договорі між подружжям.

«При поділі майна у випадку розлучення, необхідно у судовому порядку доводити факт наявності фактичних шлюбних відносин. Крім цього, необхідно також доводити, що наявне майно було придбане за спільні кошти для спільного блага пари», – пояснили експерти.

За словами фахівців, найкращим варіантом поділу майна буде дійти згоди на випадок розлучення та закріпити відповідні домовленості у письмовому договорі.

Чи відбувається спадкування у фактичному шлюбі

Юристи зазначили, що спадкування є одним з найпроблемніших аспектів у цивільному шлюбі.

«Дружина або чоловік, які не перебували у зареєстрованому шлюбі потрапляють у дуже складне положення, оскільки єдиним випадком коли вдасться успадкувати майно є виключно заповіт. Щодо спадкування за законом, то така дружина або чоловік потрапляють до четвертої черги спадкування, що означає, що вони зможуть отримати спадок лише у випадку ледь не абсолютної відсутності інших родичів у померлого», – резюмували вони.

Під час війни українці часто приймають рішення про розлучення. Нагадаємо, хто має право на утримання після розірвання шлюбу.