UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Цинічна провокація»: Кличко прокоментував знесення садиби Зеленських

Він висловив здивування, чому мітингарі прийшли під будівлю мерії. 

Міський голова Києва Віталій Кличко прокоментував знесення садиби Зеленських забудовником у столиці. У своєму Telegram він заявив, що вважає це «цинічною провокацією».

Кличко зазначив, що садибу знесли після того, як Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації отримав пакет документів, який дозволив би надати будівлі статус памʼятки. Це зробили на підтримку петиції за збереження садиби.

При цьому міський голова здивувався тим, що протестувальники прийшли на мітинг під будівлю мерії, а не до органів центральної влади. Він задався питанням, чому обурені українці не пішли під парламент з вимогою прийняти законопроєкт, який надав би столичній владі більше «важелів впливу» на власників старовинних будівель.

Читайте також: На Подолі в Києві знесли історичний дерев’яний будинок

«Той же Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора, який місто разом з активістами повернуло з приватної власності в державну. А памʼятка теж стоїть без реконструкції і руйнується», — пише Кличко.

Він також вказав, що останніми роками столиця просила Мінкульт внести до реєстру нерухомих памʼяток півтори тисячі памʼяток та обʼєктів культурної спадщини. Проте у міністерстві погодились внести лише біля сотні.

Нагадаємо, 19 липня на вулиці Олександра Кониського, 22 у Києві забудовник зніс старовинну садибу Зеленських. Він скористався тим, що будинку 1890 року не встигли присвоїти статус архітектурної пам'ятки. Тепер там планують збудувати ЖК «Тургеневъ».

Садиба Зеленських — остання найстаріша на столичній вулиці Кониського дерев'яна будівля 19 століття. Вона входить до «Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту».

У 2017 році забудовник збудував впритул до садиби Зеленських 11-поверховий клубний будинок Turgenev. Влітку 2021 року він здійснив перші спроби розібрати будівлю, однак наштовхнувся на опір активістів, на садибу наклали арешт та відкрили кримінальне провадження.  Пізніше проводити будівельні роботи або реконструкцію будівлі заборонив суд.  Однак забудовник подав апеляцію та виграв дві інстанції у червні 2024 року.