UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на помідори: чому вони залишаються рекордно високими

Роз'яснення дав експерт.

Після повномасштабної агресії РФ, окупації основних виробничих регіонів тепличного овочівництва, руйнування тепличних господарств частка імпортних тепличних овочів на українському ринку за певним продуктам досягнула 50%. Це також позначилося на цінах. Про це розповів аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО Євген Кузін під час форуму «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці».

Читайте також: Йде на рекорд: картопля в Україні коштує втричі дорожче, ніж торік

Експерт зазначив, що у 2023-2024 роках частка імпорту почала зменшуватися, але в сегменті помідорів ця тенденція відчувалася найменше. Кузін пояснив, що це робить вирощування культури привабливим для інвесторів.

За його словами, імпорт тепличних овочів у 2021-2023 роках складав 166-172 тисяч тонн щорічно, на $142-186 млн щорічно.

«60% імпортних овочів складають помідори, яких завозять близько 100 тисяч тонн на рік. 85% відсотків з них імпортують з Туреччини», – йдеться у повідомленні.

Кузін зауважив, що за три роки в сегменті тепличних томатів поки що суттєвого імпортозаміщення не відчувається, що і відображається на цінах. За певними винятками у серпні та першій половині вересня тепличний помідор досі продається в Україні за рекордно високими цінами.

«За січень-травень 2024 року середня ціна тепличних помідорів в Україні на 60% вища, ніж середня за цей же період у три передвоєнні роки», — сказав він.

Аналітик підкреслив, що такі високі ціни на тепличні томати є привабливими для інвестицій, проте інвесторам одночасно варто зважати й на постійне зростання вартості витратних частин у виробництві тепличної продукції.

Раніше ми писали, що в Україні стрімко зросла ціна на полуницю. Однією з причин подорожчання цієї ягоди стало скорочення пропозиції.