UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на овочі: чи може подешевшати картопля восени

Роз'яснення дав експерт.

В Україні восени може знизитися ціна на картоплю. Це може статися наприкінці вересня-на початку жовтня, коли фермери зберуть весь врожай. Про це повідомив віцепрезидент Асоціації виробників картоплі України Нік Гордійчук, пише видання «Фокус».

Він зазначив, що урожайність картоплі цього сезону буде вищою порівняно з минулим сезоном, що, безумовно, негативно вплине на ціну.

Читайте також: Борщовий набір: експерти розповіли, як змінилася ціна

Гордійчук зауважив, що у 2023 році в Україні буде надлишок урожаю картоплі. А експортувати картоплю навряд чи будуть.

«Сезон був вдалим для фермерів Західної України, Львова, Тернополя, Волині, де були регулярні опади в період вегетації. З деяких сортів був дуже гарний урожай — 45-50 тонн з гектара без використання зрошення», – пояснив експерт.

Повномасштабне вторгнення РФ також вплинуло на картопляний сезон в Україні. Так, споживчий ринок в Україні скоротився, оскільки деякі українці через війну виїхали за кордон.

«Тому, наприклад, знизилося споживання чипсів, тоді як переробники зменшують свої замовлення від виробників», – додав він.

Гордійчук наголосив, що вартість картоплі вже знижується, але це ще не межа.

«Ми бачимо тенденцію до цін. Вони стартували з 1,20 євро за кілограм ранньої картоплі в червні та знизилася до 0,16 євро/кілограм з ферми», – резюмував він.

Наразі спостерігається зниження цін на продукти. Перш за усе це стосується овочів. Але за кожним зниженням цін зазвичай приходить їхнє підвищення. Тож і цьогорічна літня радість для споживачів поступово переходить у осіннє подорожчання продукції тваринництва. Що буде з цінами восени – читайте у матеріалі експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання» на ZN.UA.