UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціна зростає: в Україні подорожчала цибуля

Аналітики назвали причини.

В Україні цього тижня зросла ціна на цибулю. Однією с причин такої ситуації є досить високий попит. При цьому більшість господарств уже завершили збиральні роботи, внаслідок чого пропозиція продукції з поля різко скоротилася. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Читайте також: Ціни зростуть: експерт попередив, які продукти подорожчають найбільше

Так, станом на 16 жовтня, ціни на цибулю в українських господарствах варіюються в межах 10-15 грн/кг ($0,24-0,36/кг) залежно від якості та обсягів запропонованих партій овочів.

«Нинішні ціни в середньому на 16% дорожчі, ніж наприкінці минулого робочого тижня. При цьому пропозиція якісної цибулі на ринку досить обмежена, оскільки багато господарств продовжують утримуватись від реалізації даної продукції», – йдеться у повідомленні.

Фермери в цьому сезоні повідомили про вищий відсоток некондиційної продукції в сегменті цибулі через несприятливі погодні умови влітку поточного року. Так, через підвищену вологість в ході збирання врожаю низка господарств повідомляли про активне поширення бактеріальних захворювань.

«У той же час торгові компанії, які закуповують цибулю для подальшої закладки на зберігання, мають серйозні труднощі з придбанням необхідних партій даної продукції прийнятної якості», – йдеться в повідомленні.

Аналітики додали, що зараз ціни на цибулю в Україні вже в середньому на 33% вищі, ніж за аналогічний період у 2023 році. При цьому більшість великих господарств планують і надалі підвищувати ціни на якісну цибулю за умови збереження поточних темпів збуту.

Раніше ми писали, що в Україні подорожчав один з овочів борщового набору.