UA / RU
Підтримати ZN.ua

Церковне свято: коли в цьому році відзначають Радоницю

Дата святкування змінюється кожен рік.

Християни східного обряду щороку відзначають Радоницю. Народна назва свята – Гробки або Проводи. Саме в цей день прийнято поминати померлих родичів.

Коли відзначають Гробки у 2024 році

З 1 вересня минулого року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Так, парафіяни ПЦУ відзначатимуть всі неперехідні православні свята на 13 днів раніше.

Читайте також: Благовіщення Пресвятої Богородиці: коли його відзначатимуть віряни

Але перехід ПЦУ на новий календар не вплинув на дату святкування Великодня. Це пов'язано з тим, що православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Традиційно Радониця святкується на дев'ятий день після Христова Воскресіння. У 2024 році християни східного обряду святкують Великдень 5 травня. Так, у цьому році Радониця припадає на 14 травня (вівторок).

Слід зазначити, що віряни перед великими релігійними святами мають дотримуватися певних обмежень в їжі та більше часу приділяти молитві. Нагадаємо, які дні будуть пісними у 2024 році.

Раніше президент України Володимир Зеленський указом президента №455/2023 від 28 липня змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.