UA / RU
Підтримати ZN.ua

Це жест відчаю — адвокат Ігоря Гуменюка прокоментував дії свого підзахисного

Гуменюк майже вісім років провів у СІЗО, довести його провину правоохоронці не змогли.

Адвокат підозрюваного в підриві гранати під Верховною Радою в 2015 році бійця батальйону «Січ» Ігоря Гуменюка, який влаштував сьогодні вибухи в суді та, ймовірно, підірвав себе, прокоментував  дії свого підзахисного.

«Я б не сказав, що це дуже розумний вчинок, це жест відчаю, як я це розумію. Все, що було в людини до того часу, як вона потрапила за ґрати — школа і служба. Змінити запобіжний захід за статтею, яку йому інкримінували, не вдавалось. Яким би був вирок — я не знаю, але стаття передбачає довічний термін», — повідомив Віктор Байда.

За його словами, цей аргумент, а також той, що його підзахисний нібито може переховуватись, використовували для того, аби упродовж восьми років, поки розглядається справа не змінювати запобіжний захід з тримання під вартою.

Інший захисник Гуменюка Олександр Свиридовський заявив, що хлопець був у пригніченому стані, адже вісім років провів у СІЗО без вироку суду.

«Якщо це справді він вчинив такі дії, то я вважаю, що значна частина провини в цьому лежить на прокурорі та суді, який продовжували тримання його під вартою», — заявив адвокат.

Він додав, що  Гуменюк неодноразово подавав заяви із проханням мобілізувати його до війська.

Валерія Бурлакова, ветеранка АТО, журналістка та громадська активістка, розповіла, що Ігор Гуменюк  з 2014 року мав позивний «Дубенко» і наголосила на тому, що довести його відповідальність за події 2015 року правоохоронці так і не змогли.

Дубенко – це прізвище, під яким ОУНівець Микола Лемик записався на прийом до радянського консула Олексія Майлова у жовтні 1933 року у Львові, а під час розмови вихопив із внутрішньої кишені пістолет і зі словами: «за муки і смерть наших братів та сестер, за голод в Україні, за всі знущання…» застрелив консула, потім поранив одного з охоронців, дочекався на польську поліцію і здався їй.

«У 1939 році, коли нацисти напали на Польщу, і політичних в’язнів пересилали, Лемик «Дубенко» зміг втекти. І зміг боротися далі. Ігор втекти не зміг. Не знаю, чи планував. Не знаю, що саме планував. Але – чомусь його винуватість довести так і не змогли», — написала вона у Facebook.

Вона також зауважила, що він був чудовим бійцем, і міг би бути корисним на фронті, однак, попри прохання, йому не дали такої можливості.

Як повідомили правоохоронці, Гуменюк після засідання у своїй закрився у вбиральні, кинув у караул вибухівку, а потім хотів втекти із зали суду.

Конвой намагався зупинити чоловіка  пострілом у повітря, однак той забарикадувався. Під час спроби працівників КОРДу деблокувати його, Гуменюк не пішов на контакт, натомість кинув у них вибухівку. Двоє співробітників поранені, їхнім життям нічого не загрожує. Сам Гуменюк загинув від вибуху. Як він проніс вибухівку, наразі з'ясовує поліція.