UA / RU
Підтримати ZN.ua

Труна закрита, жодних прощальних заходів не проводитиметься — КМДА про поховання померлих від Covid-19

Влада зобов'язана забезпечити механізм оперативного та гуманного поховання загиблих від коронавірусу.

В Україні загострюється ситуація із поширенням коронавірусу, а на Київ припадає найбільше випадків зараження – 55 із 218 по всій Україні. У зв'язку із цим ZN.UA звернулося із запитом до Київської міської державної адміністрації з питаннями про готовність столиці у разі потреби оперативно і гуманно організувати поховання померлих від коронавірусної інфекції жителів міста.

На наш запит відповіла радниця заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, Юлія Грамотна. Ми запитували про те, чи розроблений механізм поховання, чи виділені додаткові ділянки землі, чи будуть певні спеціальні вимоги до траурної церемонії.

Зазначимо, що у Києві є 29 кладовищ, відкрите лише Північне, де відбуваються захоронення.На інших 28 померлих лише підзахоронюють.

Згідно з п. 6 протоколу № 1 Спецкомісії з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру регіонального рівня в місті Києві від 23.03.2020, міська влада ухвалила рішення, що померлих від коронавірусу Covid-19 хоронитимуть у патологоанатомічних мішках. Це стосується медичних установ, поховання ж забезпечуватимуть патологоанатоми. Згідно з процедурою, тіло померлого поміщатимуть в труну і закриватимуть. І лише після цього відповідальність за поховання буде на ритуальних службах.

В Україні поховання відбувається згідно із Законом "Про поховання та похоронну справу". У КМДА повідомили, що у разі, якщо людина померла від Covid-19 - труна має бути закритим, а жодних прощальних заходів проводитися не буде.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про поховання та похоронну справу", поховання померлого покладається на виконавця волі померлого. Якщо у волевиявленні померлого немає вказівки на виконання його волі чи в разі відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого хоронять чоловік (дружина), батьки (усиновителі), діти, сестра, брат, дід або баба, онук (правнук) чи інша особа, яка зобов'язалася поховати померлого.

У зв'язку із введенням у Києві надзвичайної ситуації, ритуальні служби СКП "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування", СКП "Київський крематорій", КП "Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник" вжиті відповідні заходи з техногенно-екологічної безпеки. Ритуальні служби діяли згідно з розпорядженням КМДА від 16.03.2020 року № 444, Законом України від 17.03.2020 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)", постановою Кабміну від 11 березня 2020 року №11 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Згідно з відповіддю КМДА, на підприємствах створено комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, які розробили відповідні заходи. Також на стендах підприємств розмістили інформацію про те, що під час замовлення ритуальних послуг у приміщенні може перебувати не більше двох осіб. Учасників громадської панахиди повідомили про необхідність застосування засобів індивідуального захисту під час проведення панахиди прощання з померлим.

Окрім, того на підприємствах щоденно проводять вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях та в ритуальних залах, де відбувається панахида прощання з померлим. Працівники комунальних ритуальних служб, що задіяні у поховальних процесах, забезпечені масками, рукавичками, змінним одягом та дезинфікуючими засобами.

Водночас у Тернопільській області тіло померлого від коронавірусу чоловіка видали родичам для поховання у мішку та навіть не попередили, як правильно все зробити. Рідні без жодних захисних костюмів забирали тіло чоловіка та ховали його. За словами доньки померлого, медперсонал Тернопільської міської інфекційної лікарні заявив про те, що не хоче наражати себе на небезпеку.

В Україні із 218 випадків захворювання на коронавірус. Кабінет міністрів ввів надзвичайну ситуацію по всій країні і продовжив до 24 квітня карантин. При цьому до кінця 27 березня Україна повністю закриє свої кордони на в'їзд і виїзд.

З 16 березня в Україні не можуть в'їхати іноземці та особи без громадянства.

У свою чергу головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив про те, що штаб з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації має намір переглянути карантинні заходи.