UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три тонни вибухівки і боєприпасів: На Харківщині «накрили» схрон «громадської організації»

Зброя і боєприпаси зберігалися в одному з гаражів у Люботині.

Поліція виявила велику кількість зброї, боєприпасів і вибухівки в Люботині Харківської області. Сховище обладнали в одному з гаражів на земельній ділянці, що належить територіальній громаді міста, повідомили в обласній прокуратурі.

У поліції уточнили, що в ході обшуків було вилучено п'ять кг тротилу, 2300 боєприпасів та майже 62 тисячі патронів різного калібру. Загальна маса «знахідки» - три тонни.

Зокрема, в підвалі гаража поліцейські виявили 472 ручних гранати різних типів, 765 запалів до них, понад 660 гранатометним пострілів, 122 пускових ракетних двигуни, 49 реактивних протитанкових гранат, 66 ручних димових гранат, 20 освітлювальних, мінометних і протипіхотних мін, один постріл з осколковим фугасним снарядом. Також в підвалі знаходилося 55 ящиків з патронами, 5 кг тротилових шашок і різні допоміжні військові пристрої.

Правоохоронці зареєструвало кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами).

У поліції заявили, що «встановлюється походження вилучених боєприпасів і коло осіб, причетних до незаконного зберігання боєприпасів і зброї».

Читайте також: У Харкові заарештували всіх підозрюваних у нападі на автобус ОПЗЖ

У той же час, видання «Depo Харків» з посиланням на джерела в поліції повідомляє, що гараж використовувався представниками однієї з громадських організацій.

А керівник центрального штабу партії «Національний корпус» Максим Жорін стверджує, що боєприпаси належать Олегу Ширяєву- одному з керівників організації «Патріоти - За життя». ЇЇ очолює Ілля Кива, член парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя».

Кива, в свою чергу, заявив, що тайник належить «Нацкорпусу».

Відзначимо, що Ширяєв з 2014 року очолював «Східний корпус» - громадську організацію, яка виросла з однойменної роти полку Нацгвардії «Азов». У 2018 році між Ширяєвим і засновником «Нацкорпуса» Андрієм Білецьким стався конфлікт. У 2020 році Ширяєв приєднався до організації Киви.