UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третє обретіння голови Івана Предтечі: історія свята

Перше та друге обретіння відзначають у березні.

Сьогодні, 7 червня християни східного обряду святкують третє Обретіння глави Іоанна Предтечі. Це свято присвячене Івану Хрестителю і в народі його часто називають Іванів День або Медові роси.

Читайте також: Свята Трійця: історія свята

Історія свята

За Євангелієм, Іван був попередником Ісуса Христа, який передбачив пришестя Спасителя. Він же хрестив його у водах річки Йордан.

Він викрив багатьох грішників, серед яких був і цар Ірод, який одружився з дружиною свого брата, Іродіадою. Саме вона не пробачила пророку це приниження, і підмовила свою дочку Соломію попросити у Ірода голову пророка.

Соломія так гарно танцювала на святі, що цар Ірод не зміг відмовитися їй. Тому ув’язненого пророка стратили.  За переказами, Іродіада заборонила ховати голову пророка разом з його тілом та тримала  її у своїй кімнаті. Потім голову кілька разів знаходили та втрачали.

9 березня  вяткують перше та друге здобуття голови, а третє – саме 7 червня. Це сталося у 850 році. Через заворушення, які були викликані засланням Івана Златоуста, голову спочатку перенесли з Константинополя до Емеси, а потім через набіги сарацин – у Комани, де в період іконоборства сховали в землі.

Після відновлення іконопочитання Константинопольським собором у 842 році, патріарх Ігнатій під час нічної молитви отримав знак, де шукати голову пророка.

Він передав цю інформацію імператору Михайлу ІІІ. Той відправив посольство до Комани, де у вказаному місці і було знайдено голову Івана Хрестителя. Пізніше голову перенесли до Константинополя, де поклали до придворної церкви. Частина святині зберігається на Афоні.

Що не можна робити у свято

Наші пращури дотримувалися певних заборон в цей день.