UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третина українців підтримують єдину Помісну церкву, кожен п'ятий проти

Українська церква отримає автокефалію найближчим часом. Половина українців ставляться до цього байдуже або не визначилися з цього питання.

Створення в Україні автокефальної помісної православної церкви підтримує 31% українців, не підтримують 20%. Решті населення це або байдуже (35%) або вони не мають певної відповіді (14%), свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" і Центру Разумкова.

Переважно підтримують автокефалію у Західному (58%) та Центральному (35%) регіонах, переважно не підтримують на Півдні (24% – проти, 9% – за), Сході (відповідно, 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%). Проте значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення єдиної помісної церви байдуже чи не має певної відповіді (у Південному регіоні таких 66%, Східному – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%).

Демократичні ініціативи

Опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Центром Разумкова з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком окупованих територій серед 2019 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту "Програма сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Опоблок" та групи "Відродження".

22 квітня Синод Вселенського патріархату прийняв звернення президента України Петра Порошенка та предстоятелів українських православних церков про надання автокефалії і "вирішив тісно спілкуватися і координувати свої відносини з сестринськими православними церквами з цього питання".

Детальніше про перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Церква єдності і боротьби протилежностей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".