UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третина українців хотіли б поїхати з країни назавжди

Українці хотіли б поїхати з країни в основному через матеріальні причини. І тільки 1% відчувають ціннісний конфлікт і піддаються "політичним переслідуванням".

У вересні 2017 року хотіли б виїхати за кордон на постійне місце проживання 35% українців, а 61% такого бажання не мають, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

У порівнянні з минулим роком кількість тих, хто хотів би змінити місце проживання на іншу країну, незначно зросла (з 30% до 35%).

Найбільше тих, хто хотів би змінити місце проживання серед жителів Заходу (41%). На Півдні таких 34%, в Центрі - 33%, на Сході - 33%. Серед молоді (18-35 років) кількість тих, хто бажає переїхати на постійне місце проживання за кордон, – 54%. Проте серед старшого покоління таких всього 19%. Дещо більше тих, хто висловлює бажання емігрувати, серед осіб з вищою освітою і більш високими доходами.

Соціологічна група "Рейтинг"

Найчастіше серед причин, що спонукають респондентів думати про еміграцію, називали надію отримати кращі умови для життя (64%). Бажання забезпечити краще майбутнє для дітей як причину переїхати в іншу країну називали 34%, відсутність гідної роботи в Україні - 23%, бажання отримати кращу освіту - 12%. Менше 10% вказали причинами відсутність безпеки в Україні, можливість отримати краще медобслуговування, кращі умови ведення бізнесу, бажання самореалізації, сімейні обставини.

Через ціннісний конфлікт і політичні переслідування бажаючих виїхати не більше 1% опитаних.

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" було проведено 8-18 вересня 2017 року серед 1200 громадян України за замовленням Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", серед українських громадян, які працювали за кордоном протягом останніх п'яти років, найбільше виїжджали на роботу до Польщі - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії та Німеччині, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, в основному Західної Європи.