UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трастовий фонд НАТО з питань кібербезпеки почав закупівлю обладнання для СБУ

Куратором трастового фонду визначена Румунія, яка внесла в нього 500 тис. євро.

У рамках реалізації трастового фонду Україна - НАТО з питань кібербезпеки почалася закупівля спеціального обладнання, повідомив глава представництва Альянсу в Україні Олександр Вінніков.

"Була затримка щодо цього фонду - через відсутність угоди між Україною і НАТО про імпорт певного спецобладнання. Проблема була вирішена, і закупівля обладнання вже почалася", - сказав він журналістам в Києві.

Винників уточнив, що процедури закупівлі будуть завершені в першому кварталі 2017 року.

"Україна сама вирішить, куди це обладнання буде направлено. Але хочу зазначити, що головним партнером з реалізації даного фонду є Служба безпеки України", - підкреслив він.

Даний фонд передбачає фінансування проекту створення в Україні технічних потужностей для відбиття кібератак, зокрема – відповідного Центру, а також проведення ряду тренінгів. Куратором даного фонду визначена Румунія (реалізовувати проект буде румунська державна компанія RASIROM R. A). Румунія внесла в цей фонд 500 тис. євро.

У вересні 2015 року офіційний представник Міністерства оборони Вікторія Кушнір повідомила, що допомогу Збройним силам України через трастові фонди НАТО складе 5,4 млн євро. Зокрема, на модернізацію системи зв'язку та автоматизації передбачається 2 мільйони 90 тисяч євро, на реформування системи логістики та стандартизації ЗСУ - 1 млн 195 тис. євро, на фізичну реабілітацію, протезування військовослужбовців, поранених в АТО - 845 тис. євро, на киберзахист - 815 тис. євро, а також на перепідготовку та соціальну адаптацію військовослужбовців - 410 тис. євро.